АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОСОЛСТВОТО НА Р БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАШИНГТОН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА СТЕФАН ПАНАРЕТОВ

Стефан Панаретов
25.10.2022 / 12:46

За дванадесети път Посолството на Република България в САЩ почете годишнината от смъртта на първия посланик на България във Вашингтон – сливенеца Стефан Панаретов. Поклонението е съвместна инициатива на Министерство на външните работи, Посолството на България в САЩ и Областна администрация Сливен.

Сведения къде са положени тленните останки на Стефан Панаретов бяха намерени през 2010 г. по инициатива на Областната администрация в Сливен, с активната подкрепа на Българското посолство във Вашингтон. Тогавашният областен управител Марин Кавръков потърси съдействието на Министерството на външните работи, в резултат на което посолството направи запитване до община Вашингтон. От Службата за публични регистри на федералната столица бе предоставена нужната информация. Изпратена бе карта на гробищния парк „Рок Крийк“, Вашингтон, където е погребан проф. Стефан Панаретов. Предоставени бяха копия от смъртния акт и от завещанието му.

И тази година на 19 октомври посланик Георги Панайотов и представители на Българското посолство във Вашингтон поднесоха цветя на гроба на първия дипломатически представител на България в САЩ, по случай 91-та годишнина от смъртта му. „Родолюбец, който е носил България в сърцето си, академична личност, Стефан Панаретов е работил зa дълбоки, здрави и безпроблемни отношения между България и САЩ. Такива хора като него липсват, защото той е бил не само дипломат, но и държавник, човек с визия, който е искал България да върви напред, да просперира и да добрува българският народ. Стефан Панаретов завещава цялото си богатство на Софийския университет, за да се развива науката и да се разпространява знанието в България. Вечна му памет и благодарности за неговото дело“ - заяви посланик Панайотов.

Стефан Панаретов посвещава голяма част от живота си на развитието на двустранните отношения между България и САЩ. Роден е през 1853 г. в гр. Сливен и поема по академичен път като дългогодишен преподавател по български език в Робърт колеж в Цариград. През 1914 г. връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън и става първият български пълномощен министър в САЩ, заемайки поста в продължение на 11 години. Българската легация във Вашингтон е открита на 16.01.1915 г.

Впоследствие Стефан Панаретов продължава академичната си кариера като постоянен хоноруван лектор по славянска филология и литература във Вашингтонския университет. Автор е на редица академични трудове, книги и статии в българския и чуждестранния печат.

Стефан Панаретов остава в историята със силната си връзка с България. Умира през 1931 г. на 78-годишна възраст във Вашингтон, където е погребан заедно със съпругата си Лидия Ан Гайл Панаретов. Той завещава цялото си състояние за подпомагане на българската просвета и култура. Голяма част от средствата са дарени на Българската академия на науките и на Софийски университет за стипендии на студенти по българска филология. От завещаните суми са формирани и два фонда: към БАН и към Националната библиотека. В родния му град Сливен традиционно всяка година отдаваме почит към паметта на Стефан Панаретов.

Областна администрация Сливен изказва своята дълбока благодарност към Министерството на външните работи на Република България и Посолството ни в САЩ за оказаното безрезервно и родолюбиво съдействие.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев