АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЩЕ ИЗСЛУША МИНИСТЪР ВЕЛКОВА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ХАЗНАТА И БЮДЖЕТ 2023

Росица Велкова - служебен министър на финансите
25.10.2022 / 08:46

Парламентът ще изслуша служебния финансов министър Росица Велкова за състоянието на хазната и бюджета догодина. Исканията за изслушването ѝ са две - от "БСП за България" и от ГЕРБ.

В интервю за БНР Велкова предупреди, че държавата ни трябва да ограничи разходите, както правят всички европейски страни.

6,6 % дефицит догодина и близо 16 милиарда лева нов дълг - това е заложено в проектобюджета за 2023 г., изготвен от служебното правителство, в който не се променя нито една политика.

"Най-подходящ, ако няма редовно правителство, това е т.нар. удължителен закон или запазване на определени разпоредби от 2022 г., които да продължат да действат през 2023 г. И този вариант с разпоредбите, които действат в Закона за публичните финанси дават едно спокойствие, относително, пак при запазените действащи политики", заяви министър Росица Велкова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт".

Както повечето експерти, тя е на мнение, че опасността от популистки предложения, които да бъдат заложени във финансовата рамка и следователно допълнително ще натоварят дефицита, са най-лошият възможен сценарий. Колкото по-нисък е дефицитът, толкова по-малко ще задлъжнява държавата, обясни още Велкова.

"Това едва ли може държавата да си го позволи, още повече че разходите за персонал в бюджетната сфера са нараснали изпреварващо спрямо предкризисната 2019 г. и проектът, който е за 2023 г. разходите за персонал в бюджетната сфера нарастват 61,1%, докато средната месечна брутна работна заплата нараства с 51%, което означава, че ако ние продължаваме да увеличаваме разходите за персонал при това състояние на бюджета, ние трябва да увеличим дълга и дефицита", допълни Велкова.

Тя изрази притеснение, че страната ни може да не успее да си набави достатъчно ликвидност от външните пазари при прекомерно раздуване на дефицита.

Преди изслушването ѝ депутатите се очаква да приемат решение за временна комисия, която да изготви правилник за работата на 48-ото Народно събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев