АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СМЕНЯТ ШЕФОВЕТЕ НА СЕДЕМ РАЙОННИ КЪМ СДВР

Иван Демерджиев
24.10.2022 / 14:51

Ръководствата на седем районни полицейски управления в София, както и ръководствата на областните дирекции на МВР в Пловдив и Кюстендил ще бъдат сменени, съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Повод за рокадите са многобройните проверки, извършени през предходните дни, подчерта Демерджиев и обяви, че линията на политически назначения не трябва да продължава в МВР.

"Хората, които ще сменим, не са осъществявали чадър върху никого, но не са осъществявали и необходимия контрол, не са установили действия, които да не доведат до случай като този с Георги Семерджиев", даде пример Иван Демерджиев.

"Без рокади няма как да обезпечим добрата организация в районните управления на СДВР", заяви той и съобщи промените в ръководствата на общо седем от районните управления на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Ще бъдат сменени началниците на Второ РПУ, Трето РПУ, Четвърто РПУ, Пето РПУ, Шесто РПУ, Седмо РПУ и Осмо РПУ.

От ръководството на вътрешното министерство уточниха, че началниците на споменатите райони полицейски управления не са упражнявали полицейски контрол върху своите подчинени, за да могат да не се допускат случаи като Георги Семерджиев, който предизвика катастрофа на столичния бул."Черни връх", при която загинаха две момичета, както и другата катастрофа в София - на Околовръстния път, при която загина френски гражданин.

Освободените началници в столицата ще бъдат преназначени в системата на вътрешното министерство на длъжности, които съответстват на тяхната квалификация. При случая със смяната на директора на Областната дирекция на МВР в Пловдив се касае за лична негова молба, уточниха още от вътрешното министерство, а директорът на полицията в Кюстендил е сменен заради негова среща с двама политици от ГЕРБ, която той е скрил от ръководството на вътрешното министерство.

"В ОД на МВР Пловдив началникът Димитър Балев ще бъде преназначен. Мотивите са му изцяло лични и преназначението е по негова молба", посочи вътрешният министър Демерджиев.

Друг обаче е случаят в ОД на МВР Кюстендил, където също ще бъде сменено ръководството. Досегашният зам.-директор ще поеме кюстендилската полиция: "Старши комисар Светослав Григоров си позволи грубо да наруши правилата, позволи си да ме излъже директно в очите", заяви Демерджиев и съобщи, че в предизборно време комисар Григоров се е срещал с представители на ГЕРБ, по думите му, достатъчно високопоставени.

Иван Демерджиев уточни още, че съвсем скоро могат да се очакват и резултати от разработки, свързани с обществени поръчки у нас, по които се работи много активно. Той допълни, че един от тези случаи е свързан и с АМ "Хемус".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев