АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ ПРЕДЛАГА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО У НАС

Костадин Костадинов
24.10.2022 / 13:06

Партия "Възраждане" предлага референдум за въвеждане на еврото у нас. Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов след среща с управителя на БНБ Димитър Радев относно присъединяването на страната ни в еврозоната. "България трябва да запази своя лев и своята валута, която е една от най-стабилните в света", посочи Костадинов.

С оглед ситуацията в света и растящата инфлация, лидерът на „Възраждане” бе на мнение, че решението е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в еврозоната. „Очевидно е, че датата 1 януари 2024 г. не е постижима. Ние не отговаряме на някои основни критерии - на първо място на инфлационния”, добави той.

От „Възраждане” ще отправят покани към всяка една от партиите в парламента за разговори по темата за еврозоната. „Предлагаме публичен разговор”, уточни Костадинов и поиска референдум, ако управляващите настояват да се влезе в еврозоната.

„Ние сме отправили покана към проф. Стив Ханке за свикване на кръгла маса в България по темата. За съжаление, липсва публичен дебат по въпроса. Искахме да се запознаем с анализа, който вече трябваше да е изготвен - за ползите и вредите от влизането на страната ни в еврозоната. Доколкото разбрахме, е готов. Кога ще бъде обявен и публично достъпен - Радев не успя да се ангажира”, добави Костадинов.

Той добави, че от формацията му нямат проблем да си говорят с останалите партии и изрази готовност за кабинет, ако получат третия мандат.

„Заявяваме категорично - искаме третия мандат и сме готови със състав на кабинет”, обясни Костадинов.

Той коментира и, че не вижда проблем да подкрепят правителство, ако то се съгласи с идеите им за еврозоната и за вдигане на санкциите срещу Русия. „Нека кажа нещо еретично - защо да не получат подкрепата на „Възраждане”, ако споделят нашите виждания. В крайна сметка трябва да се обединяваме около принципи и програми, а не около личности и имена на партиите”, уточни лидерът на „Възраждане”.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев