АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ИВАН АНГЕЛОВ: КОЯ ДЪРЖАВА Е ШАМПИОН ПО ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?

Проф. Иван Ангелов
24.10.2022 / 11:00

Тези дни се активизираха отново привържениците на масовото обявяване на физически и юридически лица в извършването на военни престъпления. На 21 октомври 2022 г. съобщиха, че се създава специален световен трибунал за присъждане на военни престъпления от руски политици и военни. Никоя друга държава не е заслужила такава „висока чест“. От това би следвало, че военни престъпления извършват масово, само руснаци и за тях създават специален трибунал. Останалите народности са кристално чисти и спрямо техни политици и военни няма нито едно присъждане за военно престъпление от Хагския световен трибунал. Или на мен не ми е известно такова.

Странна последователност в действията. Още не е доказана с факти масовата наличност на такива престъпления от руска страна, а се създава трибунал. През изминалите десетилетия се постъпваше обратно. Налице бяха хиляди и хиляди факти за военни престъплния от физически и юридически лица на англосаксонските държави, но наличният международен трибунал в Хага не направи нито едно присъждане за военна престъпност.

Представете си, за руснаците ще има специален световен трибунал за присъждане на военни престъпления на стотици или хиляди физически и юридически лица. А за украинците и за натовските политически и военни лица Хагският световен трибунал не е присъдил нито едно военно престъпление. Няма дори намек за такова. Ако съдим по публикуваните данни от някои уважавани западни медии, от по-обективни западни изследователи и от разказите на завърналите се обменени руски военнопленници хиляди и хиляди хора от западния свят са извършили най-отвратителни действия през последните 50-100 години, а и през последните месеци, заслужаващи да бъдат квалифицирани като военни престъпления. Това е връх на безобразието! На тази цинична комедия за невинност едва ли вярват дори нейните автори!

Трябва да се подхожда справедливо. От това за което гърмят денем и нощем западните медии за всичко лошо на този свят е виновна Русия, начело с нейните „налудничави“ ръководители. А за всичко добро – обединеният Запад с неговите кристално чисти, високо морални ръководители. Както и през изминалите столетия, обединеният Запад мрази Русия и всичко руско. Неговата върховна цел е да унищожи Русия в сегашния й вид на огромна богата държава и да я разкъса на малки послушни парчета, доставчици на вода и енергия на останалия свят.

Съзнателно се пропускат много други военни престъпления на политици и военни дейци от англосаксонския свят. С изброяването на такива много по-безспорни военни престъпления може да се започне от векове назад. Особено през колониалната епоха. Но подобно на статистическите данни, колкото по-назад във времето се отива, толкова по-неточни ще са отсъжданията. Затова нека започнем от средата на миналия век.

Може би си струва да започнем с военните престъпления на американски политици и военни дейци в централна и южна Америка, която през последните стотина години беше превърната в заден двор на САЩ, затворен за всички външни военни или икономически влияния. Всичко важно, което ставаше или не ставаше в централна и южна Америка се решаваше във Вашингтон. Списъкът на безобразията на властите на САЩ в този регион е много дълъг. Трудно е тези престъпления да бъдат дори изброени.

Едно от най-чудовищните престъпления в региона беше организираният от властите на САЩ военен преврат в Чили през септември 1973 г. и убийството на законно избрания и високо уважаван от народа президент Салвадор Алиенде. Някои от авторите на това злодеяние са още живи, макар и на завидна възраст.

Пак през миналия век се открояват военните престъпления на френските и американските власти в Индокитай и най-вече във Виетнам и Камбоджа. След унизителния провал на френските колонизатори, тяхното място там заеха американците с ротацията на няколко милиона военни. Вместо да бъдат осъдени за извършените зверства, някои от тях бяха героизирани. Част от тях са още живи.

Заслужават внимание и престъпленията на британските, белгийските, холандските, испанските, италианските, германските, турските и други колониални империи в техните подопечни колонии, където чуждите господари насаждаха демокрацията по западни модели. Някои от персоналните военни престъпници от това време също са още живи и имат безочието да ни поучават сега на демокрация и хуманизъм. Надявайки се, че съвременниците са забравили за техните злодеяния при внедряването на окървавена западна демокрация.

Още по-многобройни и по-жестоки са военните престъпления в Арабския свят, в другите региони на Африка, Азия, в Бразилия, Аржентина, Мексико, Венецуела, Куба, в Иран, в Афганистан, в Пакистан, в Индонезия и дори в Европа. И по-специално в гражданската война в Испания (юли 1936 г. –април 1939 г.) и в бивша Югославия, (1998-1999 г.), където американските власти използваха авиобомби с необогатен уран. Последствията от тези бомбардировки се чувстват и до сега в многобройните заболявания от тежки болести на граждани и военни.

В челните места по цинизъм и жестокост са пак властите на САЩ със стотиците си военни бази по света и особено около Съветския съюз, а сега Русия. По-голямата част (около 75-80%) от тяхната армия е разквартирована извън САЩ в многобройни военни бази. Световната общност знае сега много за техните зверства в Ирак, Иран, Либия, Алжир, Сирия, Судан, Сомалия, Йемен, Етиопия, Кения, Южна Африка, Заир, Югославия, Пакистан и други.

По данни на американския вестник Ню Йорк Таймс, използвал многобройни секретни военни доклади, американските войски са убили с дронове през последните десетилетия хиляди граждански лица в Афганистан, Ирак, Сирия. Хагският съд мълчи и за тези зверства.

Правителствата на сегашните най-активни морализатори на света по човешки права, като САЩ и Великобритания, дори излъгаха целия свят през март-април 2003 г., че Ирак притежава оръжия за масови поражения. Спомнете си как американският генерал в качеството си на държавен секретар на САЩ размахваше шишенце с някаква течност на заседание на Съвета за сигурност на ООН, като заблуждаваше този най-висш орган по световната сигурност, а също и милиони зрители.

След като Ирак беше жестоко бомбардиран и овладян тотално, без разрешение на Съвета за сигурност на ООН, не бяха намерени никакви оръжия за масови поражения. Ирак и някои от съседните й страни платиха за това злодеяние със стотици хиляди невинни жертви и огромни разрушения и само някои от ръководителите на престъпните правителства се извиниха с техническа грешка. Британският министър-председател Тони Блеър сметна, че е достатъчно да се извини за това престъпление, с някаква дребна грешка. Това не беше грешка, а гигантско военно престъпление. Тогавашният американски президент Буш дори не се извини.

За тези невиждани престъпления научи целият свят. Не научи само международният съд в Хага, който през всичкото време наблюдаваше трагедията на милиони хора със широко затворени очи. Често пъти съм си задавал въпроса: а защо и до сега никой не държи сметка за предизвикателната целева пасивност на международните съдии в Хага? Когато беше нужно те много често си затваряха очите пред истинските военни престъпления. А когато нямаше факти пускаха в действие въображението си. И се превръщаха в съучастници на военните престъпници.

Същият този международен съд обаче проявява завидна активност ако трябваше да бъдат обвинени властите на Русия. Бият на очи двойните стандарти спрямо очевидните престъпления на правителствата на колективния Запад, а също и криминалните деяния на украинските превратаджии от началото на 2014 г. до началото на 2022 г. с обсрелванията на мирното население на Донбас, който винаги е невинен и властите на Русия, които са виновни винаги и за всичко! Те обявяваха действията на руските власти за военни престъпления по съобщенията на западните медии, а не след проучване на фактите.

Както във всичко друго, и в присъждането на международни военни престъпления трябва да се подхожда с най-висока точност. И те да се присъждат по реда на извършването и тежестта на последствията. Това трябва да се прави преди да се тръби за военни престъпления от руски военни и политици, ако има такива, доказани с факти. Засега ни съобщават за едва ли не ежедневни руски военни престъпления, и нито едно за Натовските и украинските военни или политици. Такъв подход е твърде примитивен, за да заслужава доверие.

https://epicenter.bg/article/Prof--Ivan-Angelov--Koya-darzhava-e-shampion-po-voenni-prestapleniya-/297284/11/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев