АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН И НЕГОВИЯТ КУРС ПОБЕДИХА НА КОНГРЕСА НА ККП В ПЕКИН

Си Дзинпин
23.10.2022 / 22:36

Китайският президент Си Дзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа, цитирина от БТА.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай – пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

В Пекин завърши продължилият една седмица конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината, съобщиха новинарските агенции, цитирани от БТА.

Според анализатори курсът на самостоятелен Китай, включващ и добри отношения с Русия, на Си Дзинпин победи на конгреса. А т.нар. комсомолци, привърженици на транстихоокеанското сътрудничество със САЩ, губят.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, смятан за привърженик на икономическите реформи, е един от четиримата висши служители, които са отстранени от ръководството на партията, предаде Асошиейтед прес. Според анализатори Ли Къцян е от т.нар. комсомолци, привърженици на сътрудничеството със САЩ, а не на линията, налагана от Си.

Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, избрано на предишния конгрес, не влизат в новия състав на ЦК. Това означава, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е много вероятно да напуснат през март догодина държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия ЦК не са избрани Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на висш съвещателен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън. И тримата са от групата на т.нар. комсомолци.

Близо 2000 делегати одобриха днес промени в устава на партията. В него е вписана „централната роля“ на китайския лидер Си Дзинпин, който се очаква днес да получи трети мандат начело на партията и съответно на страната, предаде Франс прес. В резолюция, приета днес малко преди закриването на конгреса, се казва, че партийните членове – а те са почти 97 милиона, са длъжни „да защитават ролята на другаря Си Дзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло“.

Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бе споменат Си Цзинпин и неговите постижения. На предишния конгрес на ККП единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи „Идеите на Си Дзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха“. С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Дзедун.

Днес в краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те „очертават ясните изисквания за продължаване и укрепване на ръководната роля на партия“.

Партийният конгрес определя дневния ред на Китай за следващите пет години. Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, демонстрира решимостта да се продължи по досегашния път в условията на вътрешни и международни предизвикателства.

Делегатите на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа партия решиха днес да включат за първи път в устава на партията формулировка, показваща, че Пекин е против независимостта на Тайван, става ясно от резолюция, публикувана в края на работата на конгреса, предаде Франс прес.

Конгресът „се съгласява да включи в устава на партията разпоредби за… решително противопоставяне и възпиране на сепаратистите, които се стремят към независимост на Тайван„, се казва в резолюцията. В документа се казва, че трябва да се реализира курсът „Една страна – две системи“.

Епицентър

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев