АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЖДИ РАШИДОВ Е ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 48-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Вежди Рашидов
21.10.2022 / 15:54

Със 139 гласа Вежди Рашидов бе избран за председател на 48-ото Народно събрание. Това се случи на третия ден от първото заседание на депутатите.

Рашидов бе номиниран от ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход. Против кандидатурата му гласуваха 73 депутати, а 27 депутати се въздържаха.

Вежди Рашидов: Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народи и за никой друг

"Нямахме единство, но постигнахме мнозинство. Упълномощена съм от мнозинството да предложа най-принципното нещо. Номинирам от името на 4 партии най-възрастния депутат Вежди Рашидов", обяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Продължаваме промяната" не участва в парламентарната аритметика и Кирил Петков поиска почивка от името на парламентарната група, което предизвика поредното напрежение в пленарната зала.

"Явно някои народни представители изобщо не искат да има Народно събрание, а направо искат да са си на власт. Защото мислят, че са единствените носители на истината, на правотата, на справедливостта. Без да има значение за тях какво пише в Конституцията и законите на страната. Но, на изборите народът показа, че не мисли като тях. И се опитват тук няколко дни да върнат нещата в изходна позиция. Опитват предизборно и маркетингово да се харесват на своите избиратели, а не следизборно да вършим работа в полза на народа", заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

Припомняме, че на вчерашното заседание Вежди Рашидов си направи отвод и обяви, че не приема номинацията.

"Не смятам, че в момента е най-важното с процедурни номера да блокираме за още незнайно колко процеса по избор на председател. Всички опитахме, положихме усилия и се обединихме около кандидатурата на единствения, който успя вчера да обедини по някакъв начин българското Народно събрание", обяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ако така сформираното мнозинство има за цел да прикрие своята немощ, как ще тръгне този парламент и как ще се управлява тази държава. Вчера бях един от тези, които станаха на крака й ви аплодираха. Вие вчера г-н Рашидов казахте, че нямате желание да ръководите Народното събрание. Сега ви питам имате ли желание или правите това като последен акт, който да разреши политическата криза?", запита от трибуната Асен Василев от ПП. "Това, което ние искаме в най-конструктивен тон е 15 минути, за да проведем консултации в нашата група. Има мнозинство, нямаме желание да спираме това мнозинство. Не разбирам защо има съпротива срещу това?", посочи още Василев.

"Ще трябва да сложа на кантар дали нуждите на моята личност или на българското общество е по-важно. Не съм казал дали ще приема тази номинация", отговори му Рашидов.

Единствената номинация, която се изправи срещу Вежди Рашидов беше тази на Цвета Рангелова, номинирана от ПГ на "Възраждане". "За" нея гласувах 29 народни представители, 71 - против и 137 се въздържаха.

След като бе избран за председател на 48-ото Народно събрание, Вежди Рашидов обяви официално парламентарните групи (ПГ) в новия парламент. Това са: ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход". Рашидов обяви и техните ръководства:

Председател на ПГ ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова.

Председател на ПГ "Продължаваме Промяната" е Андрей Гюров.

Начело на ПГ на ДПС е Мустафа Карадайъ.

ПГ "Възраждане" е с председател Костадин Костадинов.

ПГ "БСП за България" ще бъде ръководена от Корнелия Нинова.

ПГ "Демократична България" е с председател Христо Иванов.

ПГ "Български възход" - председател Стефан Янев.

След обявяването на парламентарните групи Вежди Рашидов даде почивка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев