АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНЕТО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ПО ПОВОД 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НЕЙНИЯ ПАТРОН

Областният управител Минчо Афузов по време на вчерашното честване на 200 г. от рождението на Добри Чинтулов
21.10.2022 / 12:08

С внушително факелно шествие и ритуал-поклонение пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на площад „Хаджи Димитър“, Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен чества 200 години от рождението на своя патрон. Факелните лъчове на учениците от ППМГ тръгнаха от символични за живота на Добри Чинтулов места: къщата-музей на даскал Добри, площад „17 януари“, където той произнася знаменитата си реч при посрещането на руските освободителни войски, гимназията, носещо неговото име, паметника на Чинтулов в градинката пред църквата „Свети Димитър“ и барелефа, вграден в паметника на сливенските възрожденци и Хаджи Димитър на едноименния сливенски площад. Гости на събитието бяха кметът и заместник-кметовете на община Сливен, представители на образователни, културни и държавни институции, общественици, много граждани, дошли да споделят празника на Чинтуловата гимназия.

Гост на тържествената и запомняща се церемония бе и областният управител Минчо Афузов. В своето приветствие към възпитаниците на ППМГ „Добри Чинтулов“ той изтъкна, че техният патрон е един от най-големите възрожденци на България, баща на сливенското образование и сливенската култура. „Всички ние имаме щастието да сме наследници на неговия плам, на неговата сила, на неговата мъдрост. Искам да ви пожелая, когато се запитате: „Къде си, вярна ти любов народна“, да се заслушате къде ечи вятърът и къде стене Балканът. Там ще намерите България, там ще намерите Сливен и пламенния Чинтулов дух. Бъдете горди с вашия патрон!“, каза в обръщението си към младите хора областният управител Минчо Афузов.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев