АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ДНЕС ДЕПУТАТИТЕ НЕ УСПЯХА ДА ИЗБЕРАТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА

Народно събрание
20.10.2022 / 17:40

Втори ден на неуспешни опити за избор на председател на Народното събрание. Въпреки че кандитатите за поста бяха много, депутатите не се разбраха за човек, когото да подкрепят единодушно.

По-рано през деня ГЕРБ-СДС предложи позицията да заеме най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от БСП. В края на пленарния ден самият Рашидов обяви в прочувствено слово, че оттегля номинацията си. Той беше аплодиран от народните представители.

Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова каза от парламентарната трибуна, че партията ѝ отново номинира Кристиан Вигенин. ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" решиха да не издигат други кандидатури за поста. От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова, а от ДПС продължават да стоят зад кандидатурата на Йордан Цонев.

Развоят на събитията - 48-ото Народно събрание обяви дълга почивка и в петък обсъждането на кандидатите продължава за трети календарен ден.

Днес бяха издигнати общо трима кандидати - Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП. От ГЕРБ и ПП, както по-рано беше обявено, не издигнаха свои кандидати, макар че първоначалните им предложения бяха съответно Росен Желязков и Никола Минчев. "Възраждане" също промени своята номинация за председател на НС - в началото на заседанието издигнат беше Петър Петров.

Йордан Цонев беше подкрепен от общо 102-ма депутати от ДПС и ГЕРБ, но те не бяха достатъчни. "Против" гласуваха 66 народни представители от ПП и ДБ, а "въздържал се" - 57 от БСП и "Възраждане".

Преди гласуването имаше идея депутатите да се обединят около кандидатурата на Вежди Рашидов като най-възрастен и опитен народен представител, но той сам заяви, че оттегля своята номинация, и изнесе емоционална реч пред своите колеги в залата.

Той сподели, че никога през живота си не е слагал пред името си някаква титла.

"Идвам от едно сиропиталище, завършил съм художествена гимназия и Художествената академия с отличен 6. Преподавал съм в Художествената академия. Академик съм в две държави и съм член-кореспондент на БАН, почетен професор съм, доктор хонорис кауза, но никога не съм ги казвал тези неща", посочи Рашидов.

"Няма по-голяма титла от доброто име, което човек си създаде", подчерта Рашидов. Той отбеляза, че е бил тежкоболен, заради което е отказал да бъде депутат.

Рашидов благодари на ПП и ги поздрави, че са направили крачка към промяната. Извини се и на Корнелия Нинова, че е имало моменти, в които не се е държал кавалерски с нея.

Източници: NOVA TV, dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев