АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ КЪМ НОВИТЕ ДЕПУТАТИ: НУЖЕН Е РАЗУМ И КУРАЖ, ЗА ДА СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО

Румен Радев
19.10.2022 / 10:07

В деня на Иван Рилски, който през целия си жизнен път призоваваше за смирение и единство на българския народ, позоволете да ви поздравя.

Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България им Европа времена".

Така започна словото на държавния глава Румен Радев пред 48-ото Народно събрание.

Президентът коментира, че всяко начало е заредено с надежди. Той изрази надежда 48-ото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и акцентира, че пред депутатите има няколко важни задачи - бюджетът за следващата година, борбата с бедността, високите цени, ръст на престъпността, като мерките трябва да бъдат решителни и незабавни.

Нужен е разум и кураж, за да се състави правителство, което да ни управлява във време на тежки изпитания, обърна се директно държавният глава към ръководствата на парламентарните партии.

Той обясни, че 48-ото НС е изложено пред неотложни въпроси, чието решаване зависи от него, независимо колко дълъг ще е мандата му.

"Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали", предупреди Радев.

И обясни, че хората очакват решение за социалната криза, високите цени и ниските доходи. Предупреди, че социалната криза води и до ръст на престъпността, затова и в тази сфера трябвало решителни и незабавни.

Бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства, призова президентът.

Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет, а Радев очаква депутатите да се отнесат към него професионално и отговорно, а не предизборно. Както и да разгледа мерките на служебния кабинет за компенсиране на потребителите за високите цени на енергоносителие, както и промените в закони, нужни за Плана за възстановяване. И изброи и борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор.

Радев очаква и сериозни мерки за престъпността на пътя, както и за ширещата се безнаказаност, която става причина за тежка морална деградация на обществото.

Повече внимание и средства за националната сигурност поиска Радев, като акцентира и на ускоряване на модернизацията. И призова тя да не бъде противопоставяна на социалната политика, защото без сигурност няма инвестиции и икономика, а оттам и силна социална политика.

Още днес служебното правителство ще внесе в НС приетата програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО и проекта за новите 8 самолета F-16. Този парламент е изправен и пред тежката отговорност да вземе решение дали във влошаваща се среда за сигурност.

Хората няма да простят на онези, които поради лекомислие тласнат страната във война, каза Радев.

И обясни, че дори най-превъзбудените военолюбци нямало да хванат оръжие.

Според Радев хората очакват решения в борбата с бедността и ниските доходи. Социалната криза влече и ръст на престъпността, като мерките трябва да бъдат решителни и незабавни, подчерта президентът.

Той отбеляза, че бюджетът за 2023 година трябва да бъде приет до края на годината.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев