АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ЗАЯВИ, ЧЕ ГЕРБ НЕ МОЖЕ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО, ИСКА УДЪЛЖАВАНЕ ЗА БЮДЖЕТ 2022

Бойко Борисов
18.10.2022 / 17:14

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията не може да състави правителство, тъй като не среща готовност за диалог и в такава обстановка не биха успели и вторият и третият мандат и партиите трябва да се обединят около кабинет от експерти, който да управлява до края на зимата.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 48-ото Народно събрание запазва името си. Десислава Атанасова ще е председател на ПГ. За председател на парламента предлагаме Росен Желязков, за зам.-председател ще предложим Росица Кирилова. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред партийния актив и новоизбраните депутати от партията, цитиран от БГНЕС.

Всички партии се държат като в предизборна обстановка и продължават да обещават неща, които знаят, че няма как да станат. Защо толкова упорито бягат от разговори по конкретни теми, попита Борисов, визирайки "Продължаваме промяната" и "Демократична България", от чийто представители се чу, че няма да участват в разговорите, водени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Бойко Борисов заяви, че без правителство на националното съгласие нищо не може да се случи.

Правителство на малцинството е краен вариант, ако се изчерпат всички варианти, сигурно ще го направим. Това е целта на Асен Василев, защото той знае какво е финансовото състояние на държавата. Днес за пореден път България излиза на финансовите пазари, каза още лидерът на ГЕРБ, който сравни положението в момента с израза: На голяма скорост летим по нанадолнището - дългова спирала.

"Затова те (ПП - бел. ред.) не искат да седнем на масата. За догодина на държавата са ѝ необходими около 15 млрд.", каза още Борисов.

Според Борисов изходът от кризата е един – разговори.

"Няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат – това не е честно към хората, не е честно да се губи време, ние да правим правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено, вторите да правят правителство на малцинството, което да не бъде подкрепено и да се надяваме на третия мандат", продължи Борисов и заяви, че без първите две партии – ГЕРБ и ПП, да поемат някаква отговорност, другите партии са с по 7-8-9-процента.

Няма как да има стабилитет, каза Борисов. Той предложи след откриването на парламента да има няколко дни за преговори.

Без разговори, няма смисъл да продължаваме агонията, а да отиваме на избори. Не искаме държавата да продължи да живее в хаос. Тези, които сме били някакви, се дръпваме назад – експертите да се излъчат и да преодолеем зимата, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към народните представители от ГЕРБ с предложение: Да предложите на другите политически партии да се приеме един закон, който да удължи действието на този бюджет. Това е единственият изход и служебното правителство, ако се отива на избори, да може да се разплати, да компенсира, пенсии и т.н.

"Вкарвайки нов бюджет, аз отсега ви казвам, че ние ще искаме 30% увеличение на пенсиите и минимум по 30% увеличение на доходите! Щом ще си играем кой може повече да чупи", заяви Борисов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев