АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТВОРЕНО ПИСМО-ПРИЗИВ

„България – Зона на мира, България – Брод за мир“
18.10.2022 / 14:51

До

Народните представители на 48-мо Народно събрание

Президента на Република България

Министър-председателя и кабинета на служебното

правителство

Отворено писмо-призив

Уважаеми господа,

Днес светът е в сложна взривоопасна обстановка, изпълнена с угроза от мащабна война с много рискове, включително използване на ядрено оръжие – тактическо и стратегическо. В същото това време надигналите се кризисни вълни – енергийна, инфлационна, дългова и прочее, заливат света и най-вече Европа. В тази ситуация особено тревожно е положението в нашата Родина, в която върху тежката социо-демографска катастрофа се наслагват всичките гореспоменати застрашителни явления.

Несъмнено в такива заплашителни обстоятелства решаващо условие за най-малко намаляване на вредите от връхлитащите беди са разумните държавнически решения и мъдра политика.

За съжаление в следизборната обстановка наблюдаваме сред влезлите в Народното събрание представители на различните партии липса на именно такова държавническо отговорно отношение. Още преди започването на работата на 48-то Народно събрание се оформя блок на „партии на войната“. Става дума преди всичко за редица близки по своя дух непремерени изказвания на лидери и видни фигури на някои политически партии, в които те заявяват, че са готови да включат Отечеството ни във военния конфликт в Украйна. Всичко това е съпроводено с абсолютна неадекватна за страната-майка на Славяно-православната Кирилска цивилизация – България, както и предвид вековните ни връзки с Руския свят, русофобска терминология.

Следва ясно да се разбере, че подобен враждебен дискурс, провеждан както от значими партийни формации, така и от водещи средства за масова информация, въздейства по един крайно негативен начин върху немалка част от българското общество, което не споделя такова недоброжелателно политическо поведение. Това е курс, който задълбочава процеса на разпокъсване и на без това разделеното българско общество, тласка го постепенно в положението на „Студена гражданска война“. Нещо, което е най-малко желано в тежката и сложна обстановка, в която се намираме.

Затова ние призоваваме всички Вас, като изхождате преди всичко от дългосрочния национален интерес, да проявите отговорно държавническо поведение като създадете приемлива за всички кръгове и слоеве на българския народ добросърдечна обществена атмосфера.

Но най-вече нашият призив е да се възприеме Общобългарската платформа „България – Зона на мира, България – Брод за мир“. Същата предполага, че нашето Отечество се обявява за зона, от която няма да се предприемат враждебни действия от какъвто и да е характер, както и няма да се разрешава нейната сухопътна, морска и въздушна територия да бъде източник на такива по отношение на военния конфликт между НАТО и Руската федерация.

От България да се чуе зов за диалог по всички проблеми, създаващи напрежение и военна угроза. Нашата столица София – „Градът на мъдростта“, да се предложи като място, където да се започне разговор за прекратяване на въоръжените действия. В този смисъл България да стане Брод за мир. В свят, застрашен от голяма война и все повече смърт, нашата Родина да издигне призив за мир и живот! Да живее България!!!

За Българския Национален съвет за мир

Проф. Нако Стефанов

За Брод за България

Лазар Мурджев

За „Ляв Поглед“

Д-р Румен Петков

За Антифашистки форум-България

Проф. Минчо Минчев

За сдружение „Справедлива България“

Бригаден генерал Димитър Шивиков

* На 19 октомври в 8.30 сутринта от северната страна на Народното събрание се обявава митинг "България - Зона на мира", преди откриването на 48-то Народно събрание

https://pogled.info/bulgarski/otvoreno-pismo-priziv.147690

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев