АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИ ПАРТИИ НЕ УВАЖИХА ПОКАНАТА НА НИНОВА ЗА СРЕЩА ЗА БЮДЖЕТА: ДБ, БВ И "ВЪЗРАЖДАНЕ"

ри партии не уважиха поканата на Нинова за среща за бюджета: ДБ, БВ и "Възраждане"
17.10.2022 / 16:03

ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС се отзоваха на поканата за среща на БСП за разговор за доходите на хората, цените, инфлацията и макрорамката на бюджет 2023 година.

В Народното събрание беше и лидерът на "Български възход", който е провел среща с работодателите, но той отказа да участва в срещата, инициирана от БСП с мотив, че тези решения трябва да се взимат от вече действащо Народно събрание.

Със същия мотив на срещата няма да дойдат и "Демократична България", и партия "Възраждане".

"Да дадем на хората минимум предсказуемост, да им кажем, че ще има таван на тока, на газа, примерно", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, преди срещата на партиите. И допълни: Предстоят сложни разговори за съставяне на правителство, но едновременно с това трябва да приемем и бюджета за следващата година.

Въпреки че все още няма яснота за евентуално мнозинство и редовен кабинет, партиите в 48-то Народно събрание продължават да обсъждат различни теми.

Левицата иска да постави акцент върху изготвянето на Бюджета за 2023 г. и приемането му в срок. По закон сметката, трябва да бъде входирана до края на месеца.

От ПП изпратиха на срещата Калина Константинова, Искрен Арабаджиев и Венко Сабрутев, които ще представят акцентите в социалната и икономическата програма, за която партията ще търси подкрепа в новия парламент.

От ГЕРБ присъстват бюджетарят Кирил Ананиев, който се поздрави свойски с Румен Гечев, както и Делян Добрев и Александър Иванов

Представителите на ДПС са Йордан Цонев и Петър Чобанов.

Вегинин, Ченчев, Гечев и Зафиров допълват групата на Нинова.

Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на "Български Възход" Стефан Янев заяви, че партията му няма да се яви на срещата, организирана от Нинова. Той каза, че сега е приключил среща с работодателски организации, но няма да остане за тази, инициирана от БСП.

Янев отбеляза, че най-добрият принцип е "този, който приема бюджета, да го изпълнява". Лидерът на "Български възход" допълни, че ако бюджетът е неизпълним или се влезе в спирала на нови заеми, "е по-добре да бъдем по-внимателни, да видим какви са цифрите и в структурата на парламента да водим сериозни разговори".

ДБ категорично са отказали да присъстват.

Минути преди началото на срещата Нинова заяви: "Целта е да дадем предвидимост и предсказуемост, докато текат разговори за правителство. Има вече представени от Министерството на финансите параметри за бюджет, но припомням, че предишният парламент внесоха един бюджет, от залата излезе друг. Депутатите решават какъв да е бюджетът".

Лидерът на БСП каза още, че оценява финансово-икономическата ситуация на страната като добра: "В края на септември има 9 милиарда в хазната. Служебният кабинет отчита 1 милиард излишък. Дългът, който е гласуван в парламента не е изтеглен в целия си размер. Т.е. оценяваме финансово-икономическата ситуация към момента като добра и развиваща се в рамките на бюджета, който сме приели предишния парламент и правителство. Стъпвайки на тези данни, да видим как да разположим приходите и разходите за догодина, за да гарантираме - от една страна семействата и домакинствата, от друга страна икономиката, но и да спазваме фискална дисциплина".

Корнелия Нинова заяви, че предстоят сложни разговори за състава на правителството, но е задължително да бъде приет бюджетът за следващата година. Тя допълни, че вече има лош опит от предишния кабинет да бъде определен бюджет, а след това в пленарна зала - отхвърлен.

"Дали ще има таван на цените на парно, ток, вода, две тарифи - за хората с по-високи и по-малки доходи, дали ще бъде въведено понятието "Енергийна бедност", бихме искали да обсъдим плащането на тока от фирмите и поне рамката на бюджета за следващата година", заяви тя.

Лидерът на БСП допълни, че приходите и разходите за догодина трябва да гарантират семействата, икономиката, както и фискалната дисциплина. "Надяваме се на аргументиран и спокоен разговор. Не искаме да оставим държавата без тези решения в този сложен момент. Какво сме постигнали, ще ви го кажем на излизане", заяви тя.

Според Нинова за отказалите се от срещата "очевидно тези теми не са най-важните. Защото нашата загриженост е да гарантираме на хората и икономиката какво ги очаква следващите месеци".

Тя заяви, че няма обяснение защо от ДБ са се отказали от предложения от БСП разговор. "Служебният финансов министър е длъжен да внесе бюджета, но парламентарно представените партии сме длъжни да го обсъдим".

Минута преди да влезе на разговора си с колегите от ПП, Нинова категорично заяви, че БСП няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Журналистите бяха допуснати да направят протоколни кадри от началото на срещата.

Приоритетите на „Продължаваме промяната“ в социалната сфера включват: увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната – на 860 лв; увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварват инфлацията; нова дефиниция за енергийна бедност и 2 тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумация; вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50%; продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства; продължаване на политиката учителските заплати да имат стойност 125% от средната работна заплата; гарантиране на мин. работна заплата за младите мед. сестри (1500 лв) и младите лекари (2000лв.). Сред мерките за бизнеса влизат таван на цената на тока от 250 лв/МвЧ; таван на цената на газа от 300 лв/МвЧ, независимо от пазарните флуктуации; без увеличение на данъците.

Приоритетите в сферата на икономиката включват: ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства; допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 хиляди лева, запазване на данъчните ставки на настоящите нива.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев