АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА" – ЦИГУЛАРЯТ ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ, НОМИНИРАН ЗА БУДИТЕЛ НА 2022-РА

Георги Калайджиев
17.10.2022 / 10:26

Роден е през 1947 г. в Сливен. Баща му свирел на цигулка, но не успял да учи поради бедност. Научил за таланта на детето, кметът на града, Георги Йорданов, отпуска общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното училище в Бургас.

Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната академия в София и специализира в Будапеща, свири в "Софийски солисти" и дори е негов концертмайстор. С този състав гостува в различни страни по цял свят.

От 1993 г. е концертмайстор на филхармонията в Гисен, Германия. Създава и оркестър "Колегиум музикум", като започва и да преподава.

Женен е за Мария Хаушилд, с която през 2009 г. започват проекта "Музиката вместо улицата", предназначен за деца от ромския етнос. Те получават безплатно инструменти и обучение по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира чрез дарения от Германия. С децата работи и Радка Кусева.

До този момент възпитаниците на г-н Калайджиев са над 300. Някои от тях продължават образованието си в музикалните училище в Бургас и Стара Загора, а след това и в Музикалната академия в София.

Ако Ви допада каузата на Георги Калайджиев, може да гласувате за нея на https://bnr.bg/page/glasuvaite-za-buditel-na-godinata-2022, защото всеки, който с дума или жест те е накарал да се вгледаш в себе си, да преосмислиш стореното, да победиш един свой страх, да прекрачиш вчерашните си граници, да видиш, че си голям и силен, да повярваш, че заслужаваш всичко красиво, е… будител!

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев