АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП КАНИ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ НА БЮДЖЕТНИ КОНСУЛТАЦИИ ДНЕС

Народно събрание
17.10.2022 / 08:39

БСП покани всички парламентарно представени партии на среща в Народното събрание днес, на която да бъде обсъдена макрорамката на бюджета за следващата година, както и да се търси съгласие по спешните мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината.

БСП поставя на масата ключовите теми за българските граждани като високите цени, ниските доходи, инфлацията и липсата на предвидимост.

Парламентарните партии трябва да обсъдят спешни мерки, свързани с тавана на цените на ток, газ, вода и парно, за които левицата отдавна настоява, както и бюджета за 2023 г. Социалистите са категорични, че преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуването на финансовата рамка за следващата година.

"Дори да няма кабинет, Бюджет трябва да има", заявява лидерът на партията Корнелия Нинова: "Ние разбираме, че сега най-важни са инфлацията, доходите, цените, бедността и преминаването през тежката зима. Таван на цени - ток, газ, парно и вода, които трябва да влязат и в бюджета за 2023 година".

БСП призова политическите сили в парламента за отговорност, за да бъде обсъдена макрорамката за Бюджет 2023 и ще търси съгласие по спешните мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината. От "Продължаваме промяната" ще се отзоват на поканата на БСП.

ГЕРБ също ще отидат на разговори със социалистите:

"Важни са темите. Най-вероятно - ще. Хубаво е все пак да си говорим", заяви Екатерина Захариева.

"Аз не знам до какви общи решения можем да стигнем с хората, които са ни вкарали в тази ситуация. Нинова и левите бюджети на Асен Василев са ни докарали точно до положението на галопираща инфлация да притиска и задушава бизнесите и гражданите", зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

От "Демократична България" смятат, че такъв диалог е ненужен и тези разговори трябва да се водят от служебния финансов министър и парламентарно представените партии, посочиха от дясната коалиция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев