АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕЦБ ОЧАКВА ТЕХНИЧЕСКА РЕЦЕСИЯ В ЕВРОЗОНАТА СЪЧЕТАНА С ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ

Луис де Гиндос
14.10.2022 / 14:07

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за настъпването на възможна техническа рецесия, съчетана с висока инфлация(състояние известно като стагфлация), която трябва да бъде ограничена, за да бъде запазено доверието на пазарите. Това посочва вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в интервю, разпространено днес в сайта на ЕЦБ и цитирано от БТА.

"Значима част от инфлационния процес, пред които сме изправени, е предизвикана от външни фактори, сред които увеличени енергийни цени, по-скъпи суровини, храни и т.н. Според нашите изчисления, две трети от инфлацията в еврозоната се дължат на цените на енергията и храните", отбелязва Луис де Гиндос.

Той е категоричен, че с неговите колеги ще направят "всичко, което е необходимо", за да върнат инфлацията до нивото от 2 процента на годишна основа, което е цел на ЕЦБ в средносрочен план.

В отговор на въпрос, че решението на страните от групата ОПЕК+, част от която е и Русия, да намалят добива на петрол от ноември и по този начин да увеличат цената му, едва ли улеснява ЕЦБ в усилията й да снижи инфлацията до целевото равнище, Де Гиндос отбелязва: "Цените на петрола са глобални, тъй като те зависят от производителите и от световната икономическа перспектива. От икономическа гледна точка, по-ниските цени на петрола може да помогнат за ограничаване на инфлацията и същевременно да подкрепят икономическото възстановяване".

По отношение на икономическата ситуация в еврозоната, вицепрезидентът на ЕЦБ очаква "трудна комбинация от слаб икономически растеж, включително възможна настъпване на техническа рецесия, съчетана с висока инфлация".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев