АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: УНИЗИТЕЛНО Е ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС ДА Е ПОДЧИНЕН НА ДИЛЕМА ДАЛИ ПОСЛАНИК ДА ПРИСЪСТВА НА ОТКРИВАНЕТО НА НС

Румен Радев
14.10.2022 / 11:11

Президентът Румен Радев коментира казуса от последните дни за нежеланието на партиите руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да присъства на откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание, а украинският президент Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение.

Вчера новите депутати взеха решение посланикът на Русия да не бъде канена на тържественото първо заседание. За днес е насрочена нова среща между партиите. Този път тя е инициирана от ГЕРБ-СДС. Те предлагат да се изпрати покана към президента Зеленски, който да направи видеообръщение.

"Това са правомощия на Народното събрание. Но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или да отсъства на откриването на Народното събрание. Очаквам партиите скоро да върнат фокуса си върху истинските проблеми на българите. Имам чувството, че се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите", заяви държавният глава.

На предстоящите консултации за формиране на правителство ще търся отговор какви решения предлагат партиите за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, коментира Радев, който прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили.

Още през юни предишното редовно правителство изпрати писма с предложения и искане за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори – САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Швеция и Израел. Зависи дали ще получим изгодно предложение. "Ако такива се получат, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход, който ще бъде внесен в Народното събрание. Само и единствено Народното събрание може да вземе такова решения", заяви държавният глава.

Запитан дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев изрази оптимизъм, но предупреди, че трябва да бъдат направени компромиси.

"Трябва да бъдем оптимисти, защото ако няма редовно правителство, няма и работещ парламент, а българският конституционен модел се крепи върху изцяло върху парламента. Партиите трябва да решават дилемата – правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или отиваме на нови избори.

Президентът обясни, че след като се конституира новия парламент ще връчи първия мандат.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев