АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЪСК ОТКАЗВА ПОВЕЧЕ ДА ФИНАНСИРА ИНТЕРНЕТ САТЕЛИТИТЕ В УКРАЙНА

 Илон Мъск
14.10.2022 / 09:24

Компанията SpaceX, собственост на американския милиардер Илон Мъск, е уведомила министерството на отбраната на САЩ, че вече не е в състояние да плаща за работата на сателитната комуникационна система Starlink в Украйна. Това съобщи телевизия CNN, позовавайки се на документи, с които разполага.

„За неопределен период от време не сме в състояние да продължим да предоставяме на Украйна терминали Starlink или да плащаме за експлоатацията на съществуващи терминали“, цитира CNN текста на писмо, което директорът по държавните поръчки на SpaceX е изпратил през септември до Пентагона.

Сред документите, изпратени до Пентагона, е и неизвестно досега директно искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валери Залужни, за още почти 8000 терминала Starlink.

Писмото на SpaceX съдържа искане към министерството на отбраната на САЩ да плати доставката на допълнителни терминали Starlink за Киев, както и да финансира работата на системата в интерес на украинските власти и военните. Общо става дума за отпускане на $124 млн. чрез Пентагона до края на тази година, твърди CNN.

Досега приблизително 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъск туитна в петък, че „операцията е струвала на SpaceX $80 млн. и ще надхвърли $100 млн. до края на годината“.

Според цитираните данни обаче, около 85% от тези 20 000 интернет терминала, предоставени на Украйна, са платени от трети страни, включително от властите на САЩ, Великобритания и Полша. Те са поели и приблизително 30% от разходите, свързани с работата на услугата на територията на Украйна, посочва CNN.

По-рано британският вестник Financial Times, позовавайки се на украински официални лица, съобщи, че системата Starlink, която се използва от украинската армия, е започнала да работи неизправно в руската военна зона. Според вестника катастрофални комуникационни загуби са регистрирани в Донбаска, Херсонска, Запорожка и Харковска области. Изданието подчертава, че повреди в системата са предизвикали объркване в редиците на въоръжените сили на Украйна. Украински експерти, интервюирани от Financial Times, изразяват мнение, че причината за комуникационните проблеми в тези региони може да е умишленото решение на SpaceX да ограничи достъпа до системата на територии, контролирана от Русия.

"Заплахата на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, идва на фона на нарастващата загриженост в Украйна относно предаността на Мъск, който наскоро публикува в "Туитър" спорен мирен план, според който Украйна трябва да се откаже от Крим и от контрола над източните региони Луганск и Донецк - пише още CNN. - След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, последният отговори, че „все още много подкрепя Украйна“, но се опасява от „мащабна ескалация“.

След нахлуването Русия в Украйна през февруари, Мъск и правителството на САЩ предоставиха на Киев хиляди системи Starlink, позволявайки на украинските сили да комуникират. Ниските енергийни изисквания на сателитните приемници позволиха връзка с разузнавателни дронове, предоставяйки ценна информация в реално време за придвижването на руските войски и позволявайки насочването на удари.

Но напоследък се появиха проблеми. Миналата седмица високопоставен служител на украинското правителство каза пред Financial Times, че услугата е претърпяла "катастрофални" прекъсвания на фронтовата линия, което предизвика спекулации, че е била изключена в зони, контролирани от Русия - вероятно за да попречи на Кремъл също да експлоатира мрежата .

В "Туитър" Мъск обяви, че не може да коментира условията на бойното поле, защото "това е класифицирана информация". Но Йън Бремер, основател и президент на фирмата за изследване на политически рискове Eurasia Group, заяви в понеделник, че в разговор с Мъск в края на септември поседният "изглежда е потвърдил", че сателитната услуга е била умишлено деактивирана.

Източник: segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев