АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗМАХЪТ НА ПРОТЕСТИТЕ В ЕВРОПА НАРАСТВА

Берлин - демонстрация срещу провалната политика на германските власти за борба с растящите цени на храните и комуналните услуги
13.10.2022 / 18:24

Повече от месец в Европа продължават масовите протести срещу рязкото поскъпване и недостига на енергийни ресурси. Обикновените европейци не искат да търпят студа, спиранията на електрозахранването и да пестят храна в името на „сдържането“ на Русия и подкрепата за ефимерната „независимост“ на Украйна. Да погледнем какво се случи в страните от Стария свят през изминалата седмица.

В понеделник, 3 октомври, в Берлин се проведе демонстрация срещу провалната политика на германските власти за борба с растящите цени на храните и комуналните услуги. Около хиляда и петстотин германски комунисти и антифашисти маршируваха по централните улици на града, настоявайки за разрешаване на енергийната криза, спиране на конфронтацията с Русия и отказ от доставка на оръжие на Украйна.

Пореден масов антиправителствен митинг в германската столица под мотото "Нашата страна преди всичко" организира опозиционната парламентарна партия "Алтернатива за Германия". Миналата събота около 10 хиляди нейни поддръжници се събраха пред Бундестага, за да се обявят срещу високите цени на енергията и социалната политика на властите.

Те призоваха за премахване на антируските санкции и възстановяване на взривения газопровод "Северен поток", осъдиха действията на НАТО и поискаха Германия да не бъде въвличана в украинския конфликт. „Искам руски газ и петрол”, „Който днес мълчи, утре ще мръзне”, „Мир и дружба с Русия” – гласят надписите на плакатите на протестиращите. Прави впечатление, че няколко демонстранти дойдоха на акцията с руски трикольори.

На 5 октомври в Мюнхен се проведе голяма антиправителствена демонстрация. Беше съобщено, че тази акция е най-голямата в Германия от началото на есента.

В съседна Австрия хиляди демонстранти излязоха по улиците на Виена в събота, за да изразят недоволството си от скока на цените, причинен от антируската политика на Европейския съюз. Те поискаха намаляване на енергийните тарифи, премахване на враждебните икономически мерки срещу Русия и възстановяване на приятелските двустранни отношения. Протестиращите обвиниха ЕС, НАТО и САЩ в подклаждане на кръвопролитието в Украйна и призоваха за неутралитет на Австрия.

Говорейки пред публиката, бившият вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе нарече САЩ и по-специално ЦРУ отговорни за отприщването на прокси войната срещу Русия в Украйна.

Многохилядни протестни митинги под мотото "Пет минути след дванадесет" се проведоха миналата събота в столицата на Чешката република. Членове на синдикални организации от цялата страна се събраха на Вацлавския площад в Прага, за да изразят несъгласието си с неефективната социално-икономическа политика на чешкото правителство, която доведе до многократно увеличение на разходите за комунални услуги и стоки.

„Със своето бавене правителството доведе ситуацията до точка, в която страната ни има една от най-високите нива на инфлация в ЕС, домакинствата губят покупателна способност, а компаниите губят конкурентоспособността си “, каза организаторът на акцията, Чешко -Моравската конфедерация на профсъюзите.

Демонстрантите издигнаха редица искания към властите, включително въвеждане на строг контрол върху цените на храните и комуналните услуги, увеличаване на минималната заплата и отпускане на бюджетни средства за борба с последиците от енергийната криза.

Хиляди французи излязоха по традиция в събота по улиците на Париж, за да демонстрират: "Жълтите жилетки" и движението "Патриоти" искаха оставката на френския президент Макрон и излизането на страната от НАТО. Протестиращите призоваха и за прекратяване на военната помощ за престъпния режим в Киев.

„Събрахме се тук, за да осъдим политиката на президента на Франция, който доставя на Украйна оръжия за война, която не ни засяга, оръжия за украинското правителство на нацистите! Поради това сега нямаме газ, нямаме ток, за да осигурим работата на предприятията и отоплението в домовете ни. Недопустимо е! Президентът на Франция трябва да бъде отстранен от власт за предателство! Той предаде Франция“, каза участник в шествието пред репортери.

Междувременно френските работници в енергийните компании TotalEnergies и ExxonMobil стачкуваха с искане за по-високи и индексирани заплати на фона на рекордно високата инфлация. Три от шестте най-големи рафинерии в страната спряха работа, създаде се сериозен недостиг на бензин.

На 3 октомври в италианските градове по инициатива на профсъюза Usb се проведоха поредица от акции срещу нарастването на тарифите за газ и електроенергия. Организацията призова хората да се противопоставят на обявеното от 1 октомври увеличение на сметките за електроенергия с 60% и обвини ЕС в бездействие за решаване на проблема с повишените цени на газа.

Освен това ръководството на Usb разкритикува правителствата на европейските страни за отпускането на бюджетни средства за военна подкрепа на Киев и посочи, че подкопаването на Северен поток е очевидно изгодно само за Съединените щати.

Миналия уикенд 10 000 работници от Италианската генерална конфедерация на труда организираха митинг и шествие в Рим срещу повишаването на разходите за живот и увеличението на тарифите за електроенергия. Транспарантите на протестиращите носеха социални и антивоенни лозунги.

Демонстрантите представиха списък от 10 предложения към бъдещото правителство на Италия, предвиждащи увеличение на заплатите и пенсиите, въвеждане на минимална заплата и други. Шествие на недоволството от инфлацията и поскъпването на енергията се проведе и в Болоня.

Пенсионери излязоха на протест в Атина. Хиляда и петстотин души се събраха на централния площад в града и след това тръгнаха към резиденцията на министър-председателя на Гърция, като се обявиха срещу повишаването на цените на електроенергията и стоките от първа необходимост.

Основните искания на присъстващите са: изплащане на пенсионните задължения и увеличаване на минималния им размер, подкрепа на сектора на здравеопазването и въздържане от намеса в конфликта в Украйна. Поредната акция в Атина срещу високите цени на живота и енергийната криза прерасна в сблъсъци между активисти и полицията.

В гръцкия град Кастория стотици жители проведоха протестна акция „Кастория умира. Някой чува ли я?" пред сградата на местната администрация и офиса на енергийната корпорация ΔΕΗ. Протестиращите обвиниха властите за влошаването на качеството на живот и обедняването на населението, причинено от недостига на енергия. Беше изразено искане за намаляване на разходите за комунални услуги за населението.

Повишаването на цените на електроенергията беше причината за митинга във Варшава под мотото "По-нататък само тъмнина". В ръцете си демонстрантите държаха плакати с надписи: „Правителството потапя градовете в мрак“, „Държавните фирми ограбват хората“, „Разходите растат, цените растат – не издържаме повече“.

На събитието присъстваха кметове на редица градове и представители на полски общини, недоволни от последиците от енергийната криза. Те се оплакват, че спрямо миналата година токът е поскъпнал с до 700% и повече, поради което са принудени да пестят от уличното осветление, да намалят работното време на училища и басейни. „Това правителство не се справя със ситуацията и прехвърля отговорността на местните власти“, каза кметът на Варшава Рафал Тшасковски в речта си на митинга.

Протестиращите предупредиха, че настоящата акция е "демонстрация на сила" и сигнал към ръководството на страната, че регионалните власти също имат собствено мнение и са готови да го изразят.

Продължиха многобройните митинги в Молдова, където по-рано опозиционната партия Шор обяви безсрочна протестна акция с цел оставка на президента на страната и провеждане на предсрочни избори за държавен глава и парламент. Повече от 60 хиляди души се събраха в центъра на Кишинев в неделя с искане за оставката на президента и смяна на правителството. "Срам!" и "Долу Мая Санду!", "Долу диктатурата!" скандираха протестиращите.

В допълнение към политическите лозунги те обвиниха властите, че не могат да се справят с нарастващите тарифи за газ и рекордната инфлация през последните 20 години. Правителството трябва да компенсира поскъпването на газа и електроенергията и да осигури финансова помощ на уязвимите категории граждани, смятат демонстрантите. В края на акцията те разпънаха около стотина палатки край президентската администрация, но по-късно полицията разпръсна протестиращите и разнесе палатковия лагер.

* * *Докато жителите на Европейския съюз и сателитните страни се възмущават, шефът на европейската дипломация Жозеп Борел всъщност призна, че самият Брюксел се е лишил от икономическия си просперитет, като се е отказал от руските енергийни ресурси. „Благосъстоянието ни се основаваше на евтината енергия от Русия“, каза европейският служител . Въпреки това не се очаква промяна в антируската политика на ЕС.

Поглед.инфо

https://pogled.info/svetoven/evropa/razmahat-na-protestite-v-evropa-narastva.147461

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев