АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН АНТОНОВ: ЕВРОТО НЯМА ДА СМЕНИ ЛЕВА ПОНЕ ДО 2025 Г. ДА СЕ ЗАХВАНЕМ С ИСТИНСКИТЕ НИ ПРОБЛЕМИ

Стефан Антонов
13.10.2022 / 09:05

Еврото няма да смени българския лев поне до 2025 година, а най-вероятно и след това. Не покриваме инфлационния критерий, не покриваме критерия за бюджетен дефицит и е много вероятно ако предложим емисия 10-годишни държавни ценни книжа, или облигации, лихвата по тях да е толкова висока, че да се отклоним и от критерия за лихвена стабилност. Това последното е много вероятно, след като само за седмица (от миналия понеделник до онзи ден) лихвата по 4-годишните държавни ценни книжа се покачи с половин процентен пункт.

Хърватска можа да влезе в еврозоната, защото се отклоняваше съвсем малко повече (под половин процентен пункт) от ограниченията на критериите и дали от политически съображения, или от нови разбирания за експертност, правилата бяха разтълкувани във философския, а не в буквалния си (номинален смисъл), което й отвори вратите. При нас отклоненията са в пъти по-големи. И влизането ни в еврозоната ще е като НАТО да приеме Украйна докато все още води война и така да поеме нейните проблеми върху себе си.

Едно от нещата, които ме тревожеха през изминалото лято и още повече по време на предизборната кампания, беше мълчанието на партиите, които принципно са против въвеждането на еврото. Това можеше да се тълкува като капитулация и осъзнаване, че не трябва да се съпротивляат. Умълчаха се обаче и експерти и политици, известни с умерените си възгледи. Които не абсолютизират противопоставянето на еврото, а смятат, че валутният съюз на този етап от развитието си би пречил на България да се развива.

Реалността са оказа друга.Така или иначе няма да приемем еврото през 2024 година, а най-вероятно и преди 2026 година. Просто ще ни трябва повече от година да си възстановим публичните финанси, ценовата стабилност и предвидимите лихви, а след това да демонстрираме две години изпълнение на критериите от Маастрихт. Тогава защо политици и експерти да си докарват профански етикети като „евроскептик“, „противник на еврото“ и други подобни. Трай си, влакът ще мине и без да лягаш върху релсите.

Големият проблем е как политическата класа да се върне към нормалността. Към осъзнаването, че има за задължение да решава непосредствени проблеми. Ако утре се окаже, че Русия и Гешев ги няма, примерно, защото Велизар Шаламанов и Христо Иванов са хванали златната рибка и са си пожелали тези две неща, „Да България“ и „Продължаваме промяната“ няма да имат какво да предложат. Кампаниите им почиват върху противопоставяне, защото нямат визия как се постига съзидателност. В ступор навярно ще изпаднат и БСП, които ще се окажат без своя кораб майка.

Това по никакъв начин не бива да ни успокоява, защото само подчертава задкулисните интереси, с чието изпълнение са натоварени огромен дял от парламентарно представените политически партии. За да бъдат поставени час по-скоро под натиск да се стегнат и да се захванат с проблемите на българската икономика и българското общество, трябва масирано да се повтаря, че еврото няма да бъде прието преди 2026 година. И следващите три години трябва да се посветят на преодоляване на нашите собствени проблеми – липса на инвестиции, липса на работна ръка, демографска криза, разрушена държавност.

https://glasove.com/na-fokus/evroto-nyama-da-smeni-leva-pone-do-2025-g-da-se-zahvanem-s-istinskite-ni-problemi

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев