АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ПОЛУЧИХА ДОСТЪП ДО КОДА НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Министерството на електронното управление е предоставило достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели
11.10.2022 / 17:15

Министерството на електронното управление е предоставило достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес, на 28 септември 2022 г., съобщават от ведомството.

От там напомнят, че са поканили всички регистрирани представители от политическите партии в публичния електронен регистър на ЦИК на представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и международни наблюдатели, за да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване, в защитена среда на МЕУ.

На поканата се е отзовал единствено един от трима регистрирали се политически представители, както и международни наблюдатели.

Вчера от ГЕРБ поискаха изходният код на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г., да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица.

Поводът за искането са съмнения, че машините за гласувани са манипулирани.

От Министерство на електронното управление напомнят, че са извършили открито и прозрачно всяка една процедура от процеса на удостоверяване на машините за гласуване, както е предвидено и от Изборния кодекс.

Представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките (БАН), регистрирани в съответния регистър на ЦИК, както и международни наблюдатели, бяха поканени да присъстват на всички стъпки от удостоверяването.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев