АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДВЕДЕВ ЗА АТАКАТА СРЕЩУ КРИМСКИЯ МОСТ: ОТГОВОРЪТ МОЖЕ ДА Е САМО УНИЩОЖАВАНЕ НА ТЕРОРИСТИТЕ

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев
10.10.2022 / 10:24

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев посочи възможния отговор на Русия на терористичната атака на Кримския мост в интервю за журналистката Надана Фридрихсон.

Отговорите на политика са публикувани в Telegram. Той подчерта, че инцидентът е терористичен акт и саботаж. В тази връзка той призова за "пряко унищожаване на терористите".

"Отговорът на Русия на това престъпление може да бъде само директното унищожаване на терористите. Точно както е прието по света. Това чакат гражданите на Русия".

Медведев нарече "провалената държава Украйна" поръчител и изпълнител на атаката. Подобно мнение изрази и ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов. Според него за щетите на Кримския мост са виновни "украински вандали". Той нарече инцидента същността на "киевския режим и украинската държава".

По-рано руският президент Владимир Путин нарече специалните служби на Украйна поръчители и извършители на терористичната атака на Кримския мост. Според него това, което се е случило, е терористична атака, насочена към унищожаване на критично важна гражданска инфраструктура на Русия. На свой ред Службата за сигурност на Украйна (СБУ) отказа да коментира информация за участие в експлозията на Кримския мост.

В Държавната дума взривяването на Кримския мост сметнаха за обявяване на война без правила

Олег Морозов, депутат от Държавната дума от "Единна Русия", заяви, че взривяването на Кримския мост, както и постоянните съобщения за възможна терористична атака не са просто предизвикателство, а обявяване на война без правила. Той добави, че ако Русия не даде "адекватен" отговор на извънредното положение, тогава подобни инциденти ще продължат.

По-рано сенатор Александър Башкин призна, че не само Украйна, но и Западът може да стои зад създалото се извънредно положение. Той също така изрази увереност, че руските ведомства, включително Министерството на отбраната, ще вземат решение за адекватен, съзнателен и, вероятно, асиметричен отговор на "дръзкия удар" по Кримския мост.

Образувано е Наказателно дело за експлозията по член "тероризъм"

Делото за експлозията на Кримския мост е образувано по част 2 на член 205 от Наказателния кодекс на Руската Федерация „Тероризъм“. Председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин подчерта, че терористичният акт се потвърждава от данните от началния етап на разследването. „Разпитани са много свидетели, очевидци, започнати са специални експертизи и до голяма степен са завършени – това е взривна експертиза, генетична, съдебномедицинска“, каза той. Според Следствения комитет трима души са загинали поради вследствие на взрива. Предполага се, че са били пътници в лек автомобил, който е бил недалеч от взривения камион. По предварителни данни чичото на собственика на камиона, 51-годишният Махир Юсубов, е управлявал камиона. Освен това по предварителни данни още трима души са в неизвестност.

Припомняме, че взривяването на Кримския мост стана рано сутринта на 8 октомври, избухна камион. Пламъците от взривения камион обхванали седем цистерни с гориво на железопътния влак, а два автомобилни участъка на моста частично се срутиха. Арката над плавателната му част не е пострадала.

Източник: Лента.ру, ФАКТИ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев