АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВО ХРИСТОВ: ДОПУСКАМ, ЧЕ БЪДЕЩИЯТ КАБИНЕТ ЩЕ БЪДЕ НАРЕДЕН ПОД НАТИСК ОТ САЩ И ЕВРОПА

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов
06.10.2022 / 17:41

"След взривяването на "Северен поток" "войната пълзи на запад. Икономическата война - по отношение на икономическите санкции - отдавна е световна, а военните действия се разпростират. Рискът е реален и поведението на президента Румен Радев заслужава голямо уважение, тъй като той, бидейки юридически грамотен човек и професионален военен, оценява какво би значило да се подкрепи встъпването на Украйна в НАТО".

Това каза пред БНР евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов, бивш началник на кабинета на президента Радев.

"Очаквано е поведението на "Демократична България". Не можем да очакваме от партия, която манифестира под чужди знамена, да защитава националния интерес. Нито да очакваш от партия, чието ръководство е съставено от бивши служители в неправителствени организации, да милее за националния интерес", коментира евродепутатът по повод заявеното от "Демократична България" намерение да внесат проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна веднага след свикване на Народното събрание.

По думите му ДБ се опитва да зададе дневния ред на парламента, преди той да е започнал своята дейност:

"И го задава не с тема, която е свързана с България, а с международна тема. Случайно ли е?".

В предаването "12+3" Иво Христов анализира политическата ситуация в страната след предсрочните избори на 2 октомври:

"В парламента имаме неравновесно положение с много фрагментирана карта, което съвсем не значи, че не е възможно съставянето на правителство. Ние все още мислим, че политическите лидери в България решават нещо, те и преди нямаха толкова тежка дума, а в състояние на война - още по-малко. Допускам, че бъдещият кабинет може да бъде нареден под външен натиск, тъй като САЩ и Европа биха желали да имат в България една управляема администрация, която да не създава проблеми в контекста на войната".

Според Иво Христов е възможно да бъде съставено правителство и то няма да бъде ляво или дясно, а в контекста на войната то ще е "правоверно евро-атлантическо":

"Като съберете поведението на ДБ и излъчените от ГЕРБ модератори на преговорите - Росен Плевнелиев и Соломон Паси, още ли ще има въпрос, че това е конспирация? Според мен - не!".

Във връзка с представянето на БСП на изборите, евродепутатът от БСП/ПЕС коментира:

"Няма как да не ни огорчава, защото БСП губи обществени позиции и обществено влияние. Когато хората обедняват и когато се решава въпросът за война и мир - една левица е нужна и тя трябва винаги да застане на страната на мира. ... Няма как да се снема отговорността от ръководството на БСП, при положение, че резултатите са такива".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев