АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС ОТПУСКА 11 МЛН. ЕВРО ЗА БОРБА С РУСКАТА ПРОПАГАНДА, 41 ЧИНОВНИЦИ ЩЕ БЛОКИРАТ СЪДЪРЖАНИЕ И ЗАКРИВАТ АКАУНТИ

Еврокомисарят за европейския начин на живот Маргаритис Схинас
05.10.2022 / 18:24

Четиридесет и един служители в европейските институции се борят с руската пропаганда и дезинформация. Те разполагат с годишен бюджет от 11 млн. евро.

Това стана ясно по време на дебат в Европейския парламент в сряда за противодействието на антиевропейската и антиукраинската пропаганда на поддръжниците на Путин в Европа.

Повечето евродепутати заявиха, че ЕС е пропуснал да забележи руската пропаганда, която необезпокоявано е успявала да се разпространява почти 10 г.

"От началото на войната опитите за завоюване на сърцата и умовете на европейците стават все по-дръзки", заяви Микулаш Бек от името на чешкото председателство на ЕС.

Той посочи целта на руската пропаганда като поляризиране на европейското общество, като се използват теми от руския дневен ред или въпроси, които разделят Европа като миграцията и промените в климата.

Бек каза, че ЕС противодейства на дезинформацията, като санкционира руските пропагандатори и е забранила разпространението на някои държавно контролирани медии като "Русия днес" и "Спутник".

Еврокомисарят за европейския дневен ред Маргаритис Схинас добави, че противопоставянето върви по линия на сътрудничество със социалните платформи за затваряне на акаунти и сваляне на съдържание, финансиране на проекти за проверка на факти и анализиране на тенденциите в речта, които се анализират от Европейската цифрова обсерватория. Той съобщи, че до лятото на 2023 г. Еврокомисията ще предложи промени в европейското законодателство за чуждестранните агенти и други мерки срещу дезинформацията. Той не даде повече подробности за плановете на комисията, но каза, че трябва да се работи повече в образованието, както и да се поиска от държавите, кандидати за ЕС, да изберат "дали са с нас, или с онези, които искат да ни навредят".

"Истинските въпроси, които трябва да си зададем са защо е толкова лесно да се примамят с токсични идеи европейските граждани и толкова бързо се разпространяват лъжите", заяви Схинас.

Думите на двамата представители на институциите бяха подложени на съмнение от белгийския евродепутат от "Обнови Европа" Ги Верховщат, който каза, че едва шест души от списък с над 6 хил. имена, предоставени от екипа на руския опозиционен лидер Алексей Навални като рупори на пропагандата, са санкционирани от ЕС.

"Руснаците губят войната на бойното поле, но печелят в пропагандата. Те владеят социалните медии и техните послания се чуват все повече", каза Верховщат.

Депутатите дадоха множество примери за проникване на руското влияние както през десни и леви партии и политици, така и през журналисти, медии, инфлуенсъри и публични личности. Повечето от тях казаха, че ЕС трябва да се бори с руската дезинформация като й противопоставя факти и истински новини.

Единственият български евродепутат, включил се в дискусията, беше Ангел Джамбазки от европейските консерватори. Той заяви, че "национализмът е единствената съпротива на Кремъл", а "истинските приятели на Путин са в Брюксел", където са му съдействали за "унищожаване на нашата независимост, енергийна самостоятелност и за финансиране на руската икономика".

Източник: dnevnik.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев