АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРЕНСКИЯТ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ БРУНО ЛЬО МЕР: ЕВРОЗОНАТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ

Бруно Льо Мер
04.10.2022 / 12:25

Еврозоната може да се разпадне. Това е заявил френският министър на финансите Бруно Льо Мер, цитиран от Ханделсблат. Повод за думите му е финансовия пакет, който изготви германското правителство в подкрепа на германската икономика. Пакетът от мерки беше представен в Брюксел и срещна неодобрението на много от европейските партньори.

Недоволството от щедрите помощи за германските компании се простира от Будапеща до Париж. В същото време има призиви за нов европейски фонд за солидарност, пише Ханделблат. Разбира се, всяка държава може да обяви свои собствени мерки, но е необходима обща европейска стратегия, каза той преди срещата на Еврогрупата в Люксембург: „Колкото по-координирана е тази стратегия, толкова по-добре за всички нас“.

По този начин той индиректно повтори критиките, които неговият сънародник и еврокомисар по вътрешния пазар Тиери Бретон вече формулира в петък вечерта. „Докато Германия може да си позволи да събере 200 милиарда евро на финансовите пазари, другите страни членки не могат“, написа Бретон в Туитър, който също е бил финансов министър на Франция в периода 2005-2007 г.. „Спешно трябва да помислим как да дадем възможност на държавите-членки, които нямат такова фискално пространство, да подкрепят бизнеса си“, заяви Тиери Бретон.

Германия е готова да обсъди мерки, които биха могли да ограничат цените на газа и електроенергията в Европейския съюз, заяви във вторник немският министър на финансите Кристиан Линднер, предаде Ройтерс.

"Трябва да се справим с този проблем в неговите корени. Така че аз съм отворен за предприемане на съвместни стъпки на международните газови пазари и за реформиране на дизайна на нашите енергийни пазари, така че цените за потребителите вече да не се определят от цената на газа", посочи Линднер преди среща на финансовите министри на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев