АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ПОЛИТИКО" И "БЛУМБЪРГ": ОЧЕРТАВА СЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА В БЪЛГАРИЯ

Списание "Политико" и агенция "Блумбърг" очакват трудно да бъде съставено ново правителство в България след произведените вчера предсрочни парламентарни избори
03.10.2022 / 10:28

Списание "Политико" и агенция "Блумбърг" очакват трудно да бъде съставено ново правителство в България след произведените вчера предсрочни парламентарни избори. И според двете американски медии скоро не се вижда краят на продължителната политическа криза в балканската страна, съобщава БТА.

Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели изборите, но все още е твърде неясно дали бившият шампион по карате с опетнен имидж ще може да състави правителство, отбелязва "Политико". Това бяха четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца и сега Борисов ще трябва да опита да формира управляваща коалиция в един много раздробен политически пейзаж. Необходимостта от съставяне на правителство обаче само ще бъде усложнена от "токсичната репутация" на бившия министър-председател, коментира "Политико" и припомня протестите срещу неговото правителство през 2020 г.

Въпреки често удобните си отношения с Кремъл и руски енергийни компании, едрият бивш бодигард

се опитва да се представи на тези избори като проевропейски настроен атлантик, отбелязва американската медия. Тя вижда естествени съюзници на ГЕРБ в останалата на второ място проевропейска и пронатовска коалиция "Продължаваме Промяната", водена от бившия премиер Кирил Петков, и в антикорупционната формация "Демократична България". И двете политически сили обаче смятат Борисов за олицетворение на проблемите в страната и е изключително малко вероятно да се съгласят да работят с ГЕРБ, освен ако той не се оттегли от политиката.

Ако бившият премиер не успее да намери изход от задънената улица, президентът

Румен Радев най-вероятно ще назначи служебно правителство до произвеждането на нови предсрочни избори

след няколко месеца. Позицията на самия Радев за Русия обаче е смятана за двусмислена, отбелязва "Политико".

Според агенция "Блумбърг" се очертава политическа парализа, въпреки първото място на партията на Борисов. Коалицията, водена от Петков, остана втора, но тя също няма ясен път към мнозинство. Една продължителна несигурност може да постави в затруднено положение най-бедната страна от ЕС, предупреждава американската медия.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев