АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВР ЗА КУПЕНИЯ ВОТ: ЦЕНАТА ЗА ЕДИН ГЛАС РАСТЕ

Иван Демерджиев
30.09.2022 / 12:51

"Цената на един глас расте, в тези избори варира обикновено между 50 и 100 лева. Вероятно тенденции за намаляване на избирателната активност, водят до повишаване на цената на гласовете". Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг, на който бе даден отчет на резултатите след проведени близо 100 полицейски операции на територията на цялата страна. Фокусът на акциите бе противодействие на купения вот.

"Достатъчно сме свършили, за да потиснем практиките по манипулиране на вота. С малко по-висока избирателна активност, всеки похарчен лев от тези политически сили няма да доведе до никакъв или ще доведе до нищожен ефект", каза Демерджиев.

"Със заповед от 19 август до 28 септември бяха проведени множество, над 97 специализирани полицейски операции на територията на цялата страна", обяви главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров.

"В хода на тези повсеместни операции бяха разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства като по тях бяха задържани 446 лица, издирени 114 лица, обявени за обощодържавно издирване", каза още главен комисар Тодоров.

Акцията срещу купуване на гласове продължава в няколко града

Проверени са стотици пунктове за цветни метали, заложни къщи, сборища на криминален контингент, и над 2000 търговски обекти и питейни заведения, съобщи Тодоров.

"Получени са 250 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, като по тях са образувани до вчерашния ден 50 досъдебни производства", обясни Тодоров.

"Към днешна дата операцията със заповед от вчера, прерасна в общонационална такава и в момента на територията на цялата страна тече такава операция", обяви Тодоров. Акцията ще приключи в 0,00 часа на 3 октомври.

"Основен акцент в работата на служебния кабинет, особено на министерство на вътрешните работи, е провеждането на честни избори, на избори, които да позволяват да бъде отчетен правилно гласа на българските граждани. На избори, в които ние да не позволим порочни практики да опорочат изборните резултати". Така служебният министър на МВР Иван Демерджиев започна своето обобщение на цялостната работа, свързана с подготовката и организацията на изборите на 2 октомври.

Той отчете, че през последните дни сигналите за купения вот лавинообразно растат.

„Тези хора, които осигуряват поминъка на хората, правят опити да повлияят на хората как да гласуват. Такива практики се наблюдават в сферата на обществените поръчки, заложните къщи, пунктове за изкупуване на цветни метали и други”, обясни Демерджиев за новите схеми за купуване на гласове.

Гл. комисар Станимир Станев, зам.-главен секретар на МВР разкри за сигнал, подаден от ГЕРБ срещу ДПС за купуване на гласове.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев