АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПОДПИСА УКАЗИ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ЗАПОРОЖКА И ХЕРСОНСКА ОБЛАСТИ ЗА НЕЗАВИСИМИ

Президентът на РФ Владимир Путин
30.09.2022 / 10:35

Руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област за независими територии, съобщи официалният уеб портал за правна информация на Руската федерация.

"В съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, признавайки и потвърждавайки принципа на равноправие и самоопределение на народите, залегнал в Устава на Организацията на обединените нации, вземайки предвид волята на народа на Херсонска област на референдума, проведен на 27 септември 2022 г., с настоящото решавам: Да признае суверенитета и независимостта на Херсонска област", се казва в документа.

Вторият подобен указ признава суверенитета и независимостта на Запорожка област.

На тържествена церемония в Георгиевската зала в Кремъл ще бъдат подписани договорите за присъединяване към Русия на Донецката и Луганската народна република и контролираните от руската армия Херсонска и Запорожка област в Украйна..

Началото на церемонията е обявено в 15:00ч. московско и българско време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Пеков съобщи, че се очаква обширно изказване на Владимир Путин. В същото време Песков уточни, че не става дума за годишното послание на държавния глава към Федералното събрание. След церемонията е планиран голям митинг на Червения площад с участието на президента.

Очаква се процедурата по присъединяването на новите територии да приключи следващата седмица. Първо, конституционният съд ще провери дали договорите съответстват на основния закон на страната. При положително становище на съда президентът ще внесе в Държавната дума както договорите, така и проект на федерален конституционен закон за приемане на нови субекти в състава на Руската федерация. Думата трябва да ратифицира документите на заседанието си на 3 октомври. Още на следващия ден те трябва да бъдат одобрени от Съвета на федерацията и накрая подписани от държавния глава.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев