АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ РАЗСЛЕДВА САБОТАЖ НА "СЕВЕРЕН ПОТОК"

Газ
27.09.2022 / 15:36

За проблеми с налягането и в двата газопровода под Балтийско море - "Северен поток" 1 и 2, съобщава германският мрежов оператор, информира БНР. Вчера бе съобщено за теч от "Северен поток-2", който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация. Тази сутрин се съобщава за значително спаднало налягане и в двете тръби на "Северен поток 1", както и за два теча в шведски и датски води. "Повреди, станали в един и същи ден едновременно на трите тръби на газопроводната система "Северен поток", носят безпрецедентен характер. Сроковете за възстановяването на работата на газопроводната инфраструктура не могат да бъдат прогнозирани", заявяват от Nord Stream AG.

"Към момента не знаем причината за падналото налягане", се казва в съобщение на германския мрежов оператор. Проблемът обаче не се отразява на газоснабдяването, успокоиха от министерството на икономиката. Продължава и запълването на газохранилищата.

Рязкото спадане на налягането в една от линиите на "Северен поток-2" и в двете тръби на "Северен поток-1" може да е резултат от „целенасочени атаки“, пише Der Tagesspiegel(link is external), позовавайки се на източници, свързани с разследването на инцидентите. И по двата случая е започнато разследване от германските федерални органи за сигурност. „Не можем да си представим сценарий, който не е целенасочен саботаж. Всичко говори срещу съвпадението“, каза един от участниците в разследването.

Източници на изданието "в кръгове, информирани за резултатите от предварителната оценка" на събитията, отбелязват, че този вид саботаж "далеч не е тривиален" - за да се осъществи, трябва да участват специални сили, като морски водолази или подводница.

Според вестника, експертите обсъждат два основни варианта за „авторство на предполагаемите атаки“. Първо, за повредата на тръбопроводите може да са отговорни украинските сили или силите, свързани с Украйна, която има собствена система за транспортиране на газ и винаги се е противопоставяла на „Северен поток“. Втората версия е руска операция, извършена под "фалшив флаг". „Това може да предизвика допълнителна несигурност и да повиши цените на газа, за да изостри допълнително европейската енергийна криза, която напоследък отслабна“, казват събеседниците на вестника.

Междувременно шведските морски власти съобщиха, че са издали предупреждение за два теча по "Северен поток-1" в шведски и датски води.

"Има два теча - единият е в шведската икономическа зона, другият - в датската. Те са много близо един до друг", казва говорителят на морската администрация пред "Ройтерс". Не е ясно какво точно е предизвикало течовете.

Вчера за теча в датски води, североизточно от остров Борнхолм, съобщи датската морска администрация. Съществува опасност за движението на корабите поради изтичане на газ. Затова около местата, където са регистрирани течовете, са установени зони с дължина пет морски мили, забранени за корабоплаване.

Версията за саботаж коментираха и от Русия. "Извънредните ситуации на газопроводите "Северен поток" приличат на диверсия от страна на известните в Европа противници на руския газ. За ремонта ще са нужни месеци. Ако течът бе по единия газопровод, можеше да е случайност, следствие от дефект или неволно действие. Но и на трите линии - това явно е нечия зла воля. Но борците срещу руския газ в Европа особено не се и крият", коментира пред РИА "Новости" зам.шефът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев