АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ РАБОТА СЛЕД КРАЯ НА МАНДАТА СИ

Конституционният съд
27.09.2022 / 13:31

Със 7 на 3 гласа Конституционният съд реши, че и след изтичане на мандатите им членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет могат да продължат да изпълняват функциите си до избора на техни заместници.

Решението е ключово, защото на 3 октомври изтича мандатът на настоящия състав на Висшия съдебен съвет, но последното Народно събрание не избра своите 11 представители в т.нар. политическа квота.

Съдебният инспекторат е с изтекъл мандат от април 2020 година. Четири парламента дори не направиха опит да открият процедура за избор на нови инспектори. Според неофициалните обяснения - заради трудното събиране на необходимите поне 160 гласа подкрепа, а Върховният административен съд реши да се обърне към Конституционния едва тази пролет.

Според мнозинството е конституционно недопустимо автоматичното прекратяване - с края на мандата, на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет заради неизбирането от Народното събрание на нов състав.

"Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон", пише в диспозитива на решението.

На особено мнение са били съдиите Красимир Влахов, Атанас Семов и Янаки Стоилов. Техните мотиви и мотивите на мнозинството ще бъдат публикувани по-късно през деня.

Решението не засяга казуса на Висшия съдебен съвет, но и правосъдният министър, и главният прокурор вече коментираха, че то ще бъде взето предвид при обсъждане на въпроса с непопълнения състав на следващия състав на Съвета.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев