АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КС СЕ ПРОИЗНАСЯ ЗА ИЗТЕКЛИТЕ МАНДАТИ В ИНСПЕКТОРАТА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Конституционният съд
27.09.2022 / 08:36

Конституционният съд ще се произнесе дали могат инспекторите в Инспектората на Висшия съдебен съвет да изпълняват функциите си след изтичане на мандатите им, или тази практика е противоконституционна и актовете им са незаконни.

Съдът беше сезиран от Върховния административен съд повече от 2 години след края на мандатите на членовете на Съдебния инспекторат.

Четири Народни събрания не намериха време дори да открият процедура за избор на нови съдебни инспектори. Неофициалното обяснение - трудното събиране на изискването от Основния закон конституционно мнозинство.

От Конституционния съд се очаква да каже и дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере техни заместници

На решението се гледа като на ключово и заради неизвестните около това как ще функционира Висшият съдебен съвет след 3 октомври. Тогава би трябвало да встъпи новият му състав, но депутатите от 47-ото Народно събрание така и не избраха своята 11-членна квота.

Седем конституционни съдии трябва да се обединят около едно становище, за да има решение. В момента обаче съдът действа в непълен състав - отново, заради последния Парламент, който не избраха двама нови съдии. Затова и юристи прогнозират трудно събиране на мнозинство днес за каквото и да е решение.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев