АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧАСТИЧНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ТРИ ОБЛАСТИ ЗАРАДИ МИГРАНТСКИ НАТИСК

Частично бедствено положение в общините Свиленград и Тополовград, обяви областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов
23.09.2022 / 11:47

Частично бедствено положение заради мигрантския натиск е обявено в общините Свиленград и Тополовград. Това става от днес в 12 часа по обяд до същия час на 29 септември със заповед на областния управител на Хасково Минко Ангелов, съобщиха от пресцентъра на държавната управа.

Подобна мярка се въвежда и в общини в Бургаско и Ямболско, съобщава NOVA. Причината - усложняващата се обстановка вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони.

Целта е да се избегне загубата на човешки животи, да не се допускат значителни вреди за имуществото на населението и икономиката на страната, както и превенцията на последици за околната среда, се казва в прессъобщение на областната управа в Хасково. Бедственото положение се въвежда от днес и ще остане в сила до 12:00 ч. на 29 септември

То е предвид създадената към момента и усложняваща се обстановка, вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони и с цел избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда.

За пръв път в региона се въвежда частично бедствено положение по такава причина. Последно извънредна ситуация в общини в областта бе обявена през лятото заради големите пожари.

Областният управител Ангелов цитира справка на МВР, според която за периода от началото на годината до 18 септември 103 998 мигранти са се опитали да влязат незаконно у нас от Турция, което е с 3,4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. За тази седмица броят на мигрантите, атакували браздата, е 5864 души, а за предходната - 5254 души.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев