АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОСКВА: 10 000 ДОБРОВОЛЦИ ЗАПИСАНИ ЗА СРАЖЕНИЯТА В УКРАЙНА СЛЕД МОБИЛИЗАЦИЯТА

Мобилизация
23.09.2022 / 10:12

Руските военни съобщиха, че най-малко 10 000 души са се записали като доброволци за участие в бойните действия в Украйна, ден след като президентът Владимир Путин нареди мобилизация на резервистите.

"През първия ден на частичната мобилизация около 10 000 граждани пристигнаха в бюрата за набиране на войници по собствено желание, без да чакат повиквателна", заяви Владимир Цимлянски, военен говорител, пред руската информационна агенция "Интерфакс".

Той добави, че военните са създали телефонен център, който да отговаря на въпроси на граждани и организации относно мобилизацията.

Любителски кадри, публикувани в социалните медии след изявлението на Путин, показват стотици руски граждани в цялата страна, които се отзовават на военни призовки. В сибирския град Якутия кадрите показват мъже със закрити лица, които прегръщат членове на семействата си - някои от тях разплакани - преди да се качат в автобус. Популярният Telegram канал Mash разпространи кадри, показващи дълги опашки от хора, чакащи да се качат на самолет в източния Хабаровски край като част от мобилизацията.

Министерството на отбраната не е разпространило официално видео от центровете за набиране на войници и не е дало информация за броя на хората, на които са връчени призовки.

В сряда Путин обяви "частична мобилизация" на резервистите, а министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че в рамките на кампанията ще бъдат призовани на служба 300 000 души.

БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев