АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

101 Г. ОТ КОНЧИНАТА НА ИВАН ВАЗОВ

 Иван Вазов Снимка: ДА „Архиви“
22.09.2022 / 11:09

Днес се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей по традиция организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на поета, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. На панихидата ще присъстват служители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната, изявени съвременни писатели.

Рецитал по Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Мариан Маринов.

На същата дата в къща музей „Иван Вазов” – София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани със смъртта му през 1921 г.

Директор на къщата-музей "Иван Вазов" Атанас Капралов разказа за „Хоризонт“:

"Вазов много искал след смъртта си да бъде погребан на място, откъдето да може да вижда любимата си Витоша и това става в близост до църквата "Света София". Пет години след смъртта му с една биволска каруца, кола, теглена от три двойки биволи, са докарали една огромна морена от местността "Златните мостове", докъдето обикновено Вазов е отивал на разходка. Цели 18 дни е влачена тази морена и всеки, който желае да почете паметта на големия писател - столичанин или гост на столицата, може да отиде да види тази морена и да се поклони на гроба на великия поет".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев