АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПИТА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ПРАВОМОЩИЯТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

 Крум Зарков
21.09.2022 / 13:20

Служебното правителство сезира Конституционния съд за правомощията на главния прокурор с искане за отмяна на правомощия, регламентирани в Закона за съдебната власт. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

Въпросът, който правителството е изпратило до Конституционния съд е:

"Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?".

Министър Зарков заяви, че служебното правителство смята това за недопустимо и обясни:

"Искането до конституционния съд сме илюстрирали с ред примери от практиката, например разпоредените проверки за притежателите на разрешителни на оръжия без значение дали са за лов, за спорт, за охрана, проверки за пътната настилка, за пътната сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии и други. Все важни въпроси, но за които има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности".

Крум Зарков съобщи още, че служебното правителство е приело промени в Наказателния кодекс в изпълнение на ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за престъпленията обида и клевета.

България многократно е осъждана от Европейския съд по правата на човека заради това, че публичните личности и органите на власт трябва да търпят критика в по широки граници, обясни служебният министър Зарков.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев