АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ НАСТОЯВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА

 Пламен Димитров
21.09.2022 / 11:45

В бюджета 2022 година може да бъдат преструктурирани разходи без да се увеличава дефицитът. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на БНТ. Той настоява за малка актуализация на бюджета за тази година. „На годишна база увеличението на заплатите е факт, особено в индустрията – с 280 лв. е нараснала в този сектор", посочи синдикалистът.

"Очакванията на хората и тяхната тревога в идните зимни месеци не е само как ще се справим с топлото, а и с цените и тези заплати. Около доходите трябва да се фокусират всички политики на новото правителство”, каза Димитров. Според КНСБ минималната заплата през 2023 година трябва да достигне 850 лева. Димитров смята още, че много от данъчните дупки трябва да бъдат затворени в бюджет 2023 г. Той разкритикува работата на регулаторите, по думите му те трябва да заработят и това е един от начините да се овладее инфлацията. Той подчерта, че протестните действия, които организира КНСБ, целят да подсетят политиците, че трябва да помислят за доходите на хората.

„С КТ „Подкрепа” мислим заедно много действия. Това не е стачка, но може да се стигне до това. Това е протестна кампания в цялата страна, да се поиска от държавата, работодателите компенсация на инфлацията преди края на тази година, както и да запазим работните места”, смята Димитров. Той е на мнение, че пенсиите за 2023 година може да бъдат увеличени с 12 процента. Димитров изрази позиция, че актуализацията на пенсиите от 1 октомври за неефективна, защото тя ще засегне само една трета от пенсионерите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев