АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РУСИЯ ВЛАДИМИР ПУТИН ОБЯВИ ЧАСТИЧНА ВОЕННА МОБИЛИЗАЦИЯ

Президентът на Русия Владимир Путин
21.09.2022 / 11:13

Президентът на Русия Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в телевизионно обръщение. Той аргументира решението си с необходимостта от защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Владимир Путин подчерта, че мобилизацията е частична, т.е. засяга гражданите, които са отбили редовната си военна служба, подлежат на запас и имат необходимите специалности и опит. Той добави, че съответният указ е подписан и предстои да бъдат информирани двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията.

Путин изтъкна, че руските войски в Украйна противостоят "не само на неонацистките формирования, но и на цялата военна машина на колективния Запад". Той допълни, че ръководителите на предприятията от военно-промишления комплекс носят пряка отговорност за увеличаването на производството на оръжия и военна техника.

Путин обвини в ядрен шантаж някои представители на водещи държави от НАТО и увери, че за защитата на народа си Русия е готова да използва всички налични средства и че това не е блъф.

"Ако териториалната цялост на страната ни е заплашена, ще използваме всички налични средства, за да защитим народа си и това не е блъф", каза Путин във видеообръщението към нацията.

Той вече е подписал необходимия указ за частичната мобилизация и определи като цел освобождаването на източния регион Донбас в Украйна.

По думите на Путин украинският народ е превърнат в пушечно месо. Той също така изрази подкрепа за обявените вчера референдуми за присъединяване към Русия в украинските райони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Последва изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, която заяви, че руските сили в Украйна се бият със Запада.

Той обясни, че частичната мобилизация ще се прилага за хората с предишен военен опит и уточни, че няма да се набират военнослужещи принудително или студенти.

По думите на Шойгу ще бъдат призовани 300 000 души или малко над един процент от 25 милиона души, които биха могли да бъдат мобилизирани.

В интервю за телевизия "Россия-24" Шойгу заяви, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев