АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОНИУ ГУТЕРИШ: ОБРАЗОВАНИЕТО В СВЕТОВЕН МАЩАБ Е В ДЪЛБОКА КРИЗА

Антониу Гутериш : Образованието в световен мащаб е в дълбока криза
20.09.2022 / 09:07

Изказването си той направи на дебат на организацията по темата в Ню Йорк, където също така той призова талибаните да осигурят свободен достъп до афганистанските училища за момичетата в страната.

Гутериш направи коментарите си, докато светът отбелязва една година от затварянето на учебните заведения за жени в Афганистан, след като талибаните поеха властта там.

"От тази трибуна искам да се обърна към властите в Афганистан - премахнете всички ограничения за достъп на момичета до средно образование незабавно", заяви днес Гутериш в началото на дебата по тема образование.

От завръщането им на власт през август 2021 г. талибаните в Афганистан възпрепятстват момичетата след шести клас да получават образование, което стана причина за обсъждания в цялата страна и разочарова милиони млади жени.

В публикувано наскоро становище ООН обяви, че забраната увеличава риска от социално изключване на момичетата, както и от насилие, експлоатация и малтретирането им. Възможността момичетата да се върнат в училище може да помогне на Афганистан и даде надежда на нейния народ, заявиха от ООН, като изказаха безпокойство, че продължаването на подобни мерки ще задълбочи съществуващата криза в страната.

Талибаните в Афганистан заявиха, че момичетата от средните училища след седми клас ще могат да се завърнат при определени условия, в това число носене на хиджаб и обучение в отделни сгради от учители-жени.

В своята реч Гутериш подчерта, че образованието в световен мащаб е в дълбока криза. По думите му 70% от десетгодишните в развиващите се страни не могат да прочетат елементарен текст.

Генералният секретар посочи също, че пандемията е имала опустошително влияние върху образованието и е възпрепятствала неговия подем. По думите му дори в развитите държави неравнопоставеното поведение спрямо учениците е нараснало вместо да намалее.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев