АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛЦИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТНИ ШЕСТВИЯ С ТЕХНИКА В РЕДИЦА ГРАДОВЕ

 Подготовка за протеста в Карнобат, 14 септември 2022 г. Снимка: Даниела Костадинова
14.09.2022 / 08:46

Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските кооперации в България организират протести днес в редица градове.

Недоволството им е продиктувано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство във връзка със засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, както и от условията по т.нар. европейска "зелена сделка".

Земеделците заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната ни.

Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати.

Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

"Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре."

Недоволството на земеделците е продиктувано и от условията на "зелената сделка", която допълнително оскъпява тяхната продукция и по думите им е неприложима. "Зелената сделка" трябва да бъде променена, има безумни неща, които са неизпълними към този момент."

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Началният час е 11.

В Бургаска област зърнопроизводители ще протестират с шествия, без да блокират движението, в градовете Бургас, Айтос и Карнобат. Първото шествие ще започне в 8.30 ч. от изхода на Карнобат до центъра на града.

В Бургас шествието със земеделска техника ще тръгне от кв. "Горно Езерово" до кръстовището на изхода на града в посока Созопол, след което ще се върне обратно.

В Айтос шествието ще премине от "Водопада" до центъра на града и обратно.

Протестните действия са в знак на солидарност със зърнопроизводителите от европейските страни, които също ще протестират, каза председателят на Областния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров: "Колеги от 10-15 страни от ЕС ще протестират заради ниските цени на културите слънчоглед, царевица, които се внасят нерегламентирано от Украйна с неясен произход, третирани посевите с неясни препарати, които не са сертифицирани в ЕС и така на пазара ще се компрометира нашето производство".

В Пазарджик протестът на земеделските производители ще започне в 11 от парк "Стадиона". В продължение на два часа с шествие ще бъдат блокирани възлови кръстовища и булеварди в града.

Около 12 часа се очаква тежкотоварните машини да преминат през моста на река Марица като по този начин ще бъдат блокирани изходите към Велинград, Пещера и Батак.

След това шествието ще премине по околовръстния булевард "Стефан Стамболов" до изхода за Пловдив. От полицията призовават гражданите в рамките на тези два часа да използват обходни маршрути.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев