АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕТСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЙНОСТИТЕ НА ПРОЕКТА „МУЗИКАТА ВМЕСТО УЛИЦАТА“ БЕШЕ ОТКРИТ ДНЕС В СЛИВЕН

Детски културен център за дейностите на проекта „Музиката вместо улицата“ беше открит днес в Сливен
13.09.2022 / 22:25

Детски културен център за дейностите на проекта „Музиката вместо улицата“ беше открит днес в Сливен. Инициативата е на създателя на проекта маестро Георги Калайджиев и неговата съпруга Мария Хаушилд. Центърът се намира в кв. „Даме Груев“ до основно училище „Юрий Гагарин“. Със средства на дарители от Германия е направен ремонт на къща, където ще се провеждат репетициите на младите музиканти.

На откриването присъства кметът Стефан Радев, който за пореден път подчерта, че „Музиката вместо улицата“ е най-успешният проект за интеграция на деца от уязвими групи, който е правен в България.

„С откриването на центъра проектът е на нов етап. Благодарни сме на г-н Калайджиев за това, което прави за неговата общност и за Сливен. Самият той споделя, че навремето Община Сливен му е помогнала да започне развитието си в областта на музиката. Тази година Общината се включи сериозно с финансирането на проекта. Ще продължим да го правим и децата, които свирят тук, утре да продължат делото на маестро Калайджиев“, каза Стефан Радев, който подари икона на Свети Димитър за новия център.

От своя страна Мария Хаушилд и Георги Калайджиев благодариха на дарителите от Германия, на Община Сливен и лично на кмета Стефан Радев, че подадоха ръка на проекта и помагат за неговото надграждане.

През август тази година беше сключен договор за дарение на сдружението, чрез който Община Сливен предостави безвъзмездно финансова помощ на организацията в размер на 30 хиляди лева. Сумата беше гласувана от Общинския съвет на заседание, проведено на 19 май 2022 г.

Българският цигулар от ромски произход Георги Калайджиев живее в Германия. Той и неговата съпруга през 2008 година създадоха в Сливен музикална школа за деца „Музиката срещу улицата”, чийто координатор е музикалният педагог Радка Кусева. До днес в школата са се обучавали над 300 деца, учили се да свирят на цигулка, виола, чело, контрабас, пиано, китара. Някои от тях продължават образованието си в музикалните училище в Бургас и Стара Загора, а след това и в Музикалната академия в София.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев