АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ В СЛИВЕН

Зърнопроизводители Снимка: Стоян Радев
13.09.2022 / 18:19

Близо 40 селскостопански машини ще преминат през Сливен утре в знак на недоволство срещу нерегламентирания внос на украинско зърно, чиято по-ниска цена подбива пазарите на българските производители. Това обяви организаторът на протеста Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите в Сливен „Хаджи Димитър". Машините ще тръгнат в 11.00 часа от летище „Бършен", ще преминат през Сливен и ще спрат на централния площад „Хаджи Димитър".

Според Георги Радев украинските камиони, които влизат в България не преминават транзит към обявените си дестинации, а разтоварват в няколко бази некачествено зърно, което се смесва с българско.

"В няколко бази, 10-12 бази са в страната, разтоварват, след това се вкарва българската пшеница, смесва се с украинската и се продава за българска.", каза Радев.

Той обяви, че подобна е схемата за внос на олио и износ на дизелово гориво.

"Пълнят дизел, от там пълнят олио. Връща се тук с олио, пак пълни с дизел и пак се връща в Украйна с дизел."

Зърнопроизводителите дадоха за пример Румъния, която не допуска камионите да разтоварват в страната и поискаха това да се случи и в България.

"Събират ги по 10-15 камиона и с патрулни автомобили ги ескортират от границата на Украйна до границата на България."

Зърнопроизводителите твърдят, че украинското зърно се третира със забранени от ЕС препарати и не се извършва фитосанитарен контрол, а ниската му цена и растящата инфлация ще доведе до фалити на българските земеделци.

Автор: Стоян Радев - кор. на БНР в Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев