АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР ОБЯВЯВА ПРИОРИТЕТИ ПО ОП "РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ"

 Лазар Лазаров
13.09.2022 / 08:48

След среща с представители на Европейската комисия днес служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров ще обяви приоритетите за новия програмен период по програма "Развитие на човешките ресурси" - първата получила одобрението на Брюксел.

Програмата е с общ бюджет от 3 милиарда и 848 милиона лева.

Очаква се да бъдат обявени за кандидатстване и първите схеми за усвояване на средствата, осигурени от Европейския социален фонд

40 процента от определения бюджет на Програма "Развитие на човешките ресурси ще бъде насочен към пазара на труда, 35 на сто или 1,3 милиарда лева са за социално включване. Като отделен приоритет е изведена младежката заетост, за която бюджетът е 735 милиона лева, за да се улесни прехода от учебната скамейка към първото работно място.

Основната цел ресурса на Програмата да достигне до 740 хиляди българи до края на 2027 година, а до края на тази се очаква да бъдат обявени първите 5 нови операции.

Сред тях са тези, които да активират и мотивират трудово неактивното население - включително младите, които не са в образование, обучение или заетост. Схемата "Започвам работа" е предвидила пакет от мерки в тази посока.

За новия програмен период ще продължи и популярната мярка "Родители в заетост", по която се ползват детегледачи, за да се върнат по работните си места родителите на малки деца. Продължава и утвърдената схема, по която подкрепа общините оказват на възрастни и хора с увреждания в домашна среда.

"Бъдеще за децата" също е нова схема и по нея ще се изпълняват мерки в контекста на Европейската гаранция за детето.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев