АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ БЛС ПОДКРЕПЯТ ЗАПАЗВАНЕТО НА ХАРТИЕНИТЕ РЕЦЕПТИ НАРЕД С ЕЛЕКТРОННИТЕ

Д-р Иван Маджаров
12.09.2022 / 19:13

От Българския лекарски съюз подкрепят запазването на хартиените рецепти наред с електронните. 90% от лекарите и повече от половината от пациентите са на мнение, че хартиените рецепти трябва да се запазят паралелно с електронните.Това показва проучване на нагласите на българите, представено на пресконференция от Българския лекарски съюз. Допитването е на социологическа агенция "Тренд", направено е между 3 -10 юни и е финансирано от БЛС.

До момента са издадени 20 милиона електронни рецепти 5 млн. електронни направления, 10 млн. електронни прегледа, което показва, че българския лекар работи в условия на дигитализация, посочи председателят на БЛС Иван Маджаров.

Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта - хартиена и електронна рецепта в здравеопазването, сочат данните от проучване на Българския лекарски съюз, посочи неговият председател.

"20 хиляди лекари, които са в болничната помощ, няма да имат възможност за електронни рецепти”, коментира проф. Христо Шивачев, заместник-председател на БЛС.

Жълтите и зелените рецепти е задължително да бъдат изписвани по електронен път, подчерта заместник-председателят д-р Николай Брънзалов.

От Лекарския съюз предлагат да бъде обвързан софтуерът на аптеките с Националната здравна информационна система, което ще гарантира както пълната проследяемост на терапията, така и пълнотата на електронното досие.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев