АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПЕШНИ МЕРКИ СРЕЩУ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА У НАС

Катастрофа
12.09.2022 / 11:56

Спешни мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм обсъждат днес на заседание на Държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата в Министерския съвет. Това е най-висшият консултативен орган, в който участие вземат представители на всички ангажирани институции и неправителствения сектор.

Заседанието беше открито от Иван Демерджиев, зам. министър-председател по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

"Още при встъпването си в длъжност като министър на вътрешните работи аз и моя екип подчертахме въпросите с пътната безопасност и по-конкретно борбата с травматизма по пътищата като наш приоритет. Това е приоритет на цялото служебно правителство. За нас е важно да се ползва целият капацитет на всички органи и институции, отговорни за пътната безопасност, както и да се впрегне капацитетът на неправителствения сектор", заяви Демерджиев.

Той припомни, че МВР е набелязало комплекс от мерки. "Набелязахме като наш приоритет борбата срещу шофьорите, които карат след употреба на наркотици и алкохол, без свидетелство за правоуправление. Извършихме редица масирани проверки и те имат своите резултати", допълни вътрешният министър, като посочи, че на 16 септември ще бъдат обявени резултатите от тези мерки.

"Разчитам много на конструктивната работа на комисията и на предложенията, които ще дойдат, и на решенията, които ще се вземат, така че да можем следващата година да отчетем напредък в тази сфера и да сме спокойни, че сме направили необходимото войната по пътищата да се прекрати", посочи още министър Демерджиев.

Комисията е под председателството на Мария Лазарова, заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а в дискусии участие ще вземат и Венцислав Катинов, заместник-министър на вътрешните работи, Захари Христов, заместник–министър на регионалното развитие и благоустройството и Николай Найденов, заместник–министър на транспорта и съобщенията.

"Всеки ден показва, че ако не се обединят усилията на институциите и на НПО сектора, индивидуалните действия, които ние прилагаме, ще останат недостатъчни, а крайните резултати ще бъдат крайно ограничени", посочи Лазарова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев