АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОСИЦА ДИМИТРОВА: МЕЖДУ 500 И 900 НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ НА ДЕН

Росица Димитрова
09.09.2022 / 11:12

"Между 500 и 900 нелегални мигранти влизат в България на ден", заяви пред бТВ Росица Димитрова, директор на Гранична полиция. Тя посочи, че не знае кои са полицаите, за които вътрешният министър Иван Демерджиев говори преди дни, че помагат за трафика на бежанци. "В момента когато приключат работа, министър Демерджиев вероятно ще каже кои са полицаите, помагали на трафикантите на мигранти", добави тя.

„Служителите на МВР, участвали в канали за трафик на мигранти, ще получат различни наказания. Зависи дали ще се отиде на наказателно производство, или ще се започне дисциплинирано производство“, каза Росица Димитрова. Според нея служителите на МВР знаят как да съберат необходимите доказателства. "По-малко от 5% от нелегалните мигранти, опитали да прекосят границата, успяват да го направят. 95 на сто биват спрени", категорична е тя.

Димитрова уточни, че оградата може да бъде прескочена, ако някой реши, а от другата страна няма наряд, който охранява. „Между 500 и 900 са опитите за нелегално преминаване на границата. Имаме информация, че каналджиите знаят, че границата е наситена със служители на МВР и дейността им намалява“, добави директорът на „Гранична полиция“.

„Шофьорите се опитват да избягат на органите на реда, защото знаят, че ако бъдат задържани, ще получат най-строгото наказание“, допълни Росица Димитрова.

Росица Димитрова посочи, че започват да се укрепват онези участъци по оградата на южната ни граница, които са компрометирани. Там междувременно има наряди от хора от Гранична полиция и Министерството на отбраната.

Според нея от 2015 г. сега наблюдаваме най-силния натиск от нелегални мигранти на границата на България.

"Тяхната цел е Западна Европа, едва 5% от този поток остава в България и този огромен натиск няма как да бъде сведен до нула", посочи още директорът на Гранична полиция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев