АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК ПОКАЗА БЮЛЕТИНАТА И ДЕМОНСТРИРА МАШИННИЯ ВОТ - С КАРТА ЗА БЪЛГАРИЯ И ДРУГА ЗА ЧУЖБИНА

ЦИК показа бюлетината и демонстрира машинния вот
08.09.2022 / 17:06

Говорителите на комисията Цветозар Томов и Росица Матева показаха пред журналистите как ще изглежда интегралната бюлетина за предсрочния вот на 2 октомври.

Двамата демонстрираха и как ще се гласува с картите на машинния вот - като картата за чужбина не позволява преференциален избор на кандидат от дадена листа.

"Вече се работи по инсталиране на демо версията на машините за пробно гласуване и на 10 септември всички те ще бъдат доставени в съответните населени места", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Хартиените бюлетини за гласуване в страната и в чужбина са различни, тъй като в тази за изборите зад граница няма опция за преференциален вот. И в двете липсва номер 21, тъй като за една от партиите, регистрирани в ЦИК, едва след тегленето на жребия, стана ясно, че няма регистрирани листи с кандидат-депутати, напомнят от ЦИК.

При гласуването с машина, след посочване на желаната партия или коалиция и съответен кандидат, на екрана се появява бутон с надпис "Преглед". Ако гласоподавателят види, че изборът му е правилен, натиска бутона "Гласувай". Ако пък иска да промени нещо, натиска бутона "Назад".

Всяка машина се затваря с пломба с уникален номер. На членовете на СИК ще бъдат предоставени и резервни пломби. Флаш паметта за запис на гласовете също е запечатана с пломба.

Във всички секции с над 350 избиратели ще има по две машини.

5334-ма са кандидатите за народни представители за предстоящите избори на втори октомври. 1297 от тях са регистрирани в две кандидатски листи, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. След направена от комисията проверка са заличени 7 души с двойно гражданство и двама на възраст под 21 години.

Росица Матева уточни, че предстои да бъде взето решение за контролното броене на разписките от машините.

"По решение на Централната избирателна комисия в процедурата за обществена поръчка има задължение и изпълнителят да предостави на Централната избирателна комисия по мой спомен 33 броя четци, с които може автоматично да се извърши преброяване на контролните разписки. Все още не сме взели решение ще се извършва ли такова, от кого и къде, и кога."

Все още не определен точния броят на секциите за гласуване в чужбина. Срокът за това е 10-и септември. ЦИК очаква техният брой да надхвърли тези на изборите през ноември - тогава секциите зад граница бяха 750 в 68 държави.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев