АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕСТВАМЕ РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Рождество Богородично
08.09.2022 / 08:49

В православния календар след началото на църковната нова година на 1 септември Малка Богородица е първият голям празник. Той ознаменува първото събитие, свързано с Евангелието - ражда се тази, която ще роди Спасителя на света.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Родителите на Дева Мария - благочестивите Йоаким и Анна, дълго нямали деца, но Бог чул молитвите им и ги дарил с рожба.

"Твоето Рождество, Богородице Дево, е радост за вселената и благословение" са думи от църковното песнопение, което ще огласи празничните богослужения днес. По традиция те събират в храмовете мнозина.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.

Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев