АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОДКРЕПИ НАЦИОНАЛНИТЕ ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

Национални четения, посветени на Захарий Стоянов
07.09.2022 / 17:05

В Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Четвъртите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор за провеждането на ежегодния форум е г-жа Димитринка Петкова, бивш заместник-областен управител на Сливен.

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, гл. ас. д-р Николай Хрисимов, писателят Любомир Котев и др. В рамките на тазгодишните четения бяха осветлени малко известни факти за живота, творчеството и приноса на Захарий Стоянов като деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

Областна администрация Сливен отново бе сред основните съорганизатори на събитието. „България трябва да помни и почита своите герои, съградили със сабя и перо бъднините й, възродили една нация от пепелта на забвението, положили основите на новата държавност и завещали ни завета за мисъл и дълг към Отечеството. Медвенецът Захарий Стоянов е част от нашия национален пантеон от герои и ратници за свободна, обединена и независима България. Личността и делото му тепърва ще бъдат оценявани в цялата им разнопосочност и дълбочина. Част от тази преоценка са и настоящите четения, провеждащи се неслучайно в деня на Съединението“, се казва в поздравителния адрес на областния управител Минчо Афузов.

Гост на събитието бе главният секретар на Областна администрация Сливен Кирил Аврамов, който взе участие в ритуала по полагане на венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов.

В рамките на Четвъртите национални четения бе представен сборник с ученически есета, посветени на Захарий Стоянов. Той е издаден с дарителски средства на г-жа Димитринка Петкова и съдържа отличените творби в ежегодния национален конкурс, съпътстващ форума в Медвен. 20 броя от новия сборник ще бъдат предоставени на Болградската българска гимназия „Георги Раковски“ в Украйна, а 250 екземпляра ще бъдат разпределени за разпространение в исторически и туристически обекти в Котел и Медвен. Волята на дарителя г-жа Петкова е набраните средства да останат за нуждите на културните обекти.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев