АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦВЕТОЗАР ТОМОВ: БРОЯТ НА МАШИНИТЕ В СЕКЦИИТЕ ИЗВЪН СТРАНАТА ЩЕ Е НАД 500

Цветозар Томов
07.09.2022 / 15:05

"Не намерихме достатъчно IT специалисти, които да сключат договор с ЦИК и да поемат тази отговорност". Това каза пред БНР Цветозар Томов, говорител на ЦИК, като добави, че техническата поддръжка на машините за гласуване е ангажимент на "Сиела".

"Ще има мрежа от техници и за всяка машина ще има техническо лице, което ще отговаря за изправността", обясни говорителят на ЦИК и подчерта, че "една компания, която има като основен предмет на своята дейност извършването на такива услуги, има доста по-големи логистични възможности, отколкото ЦИК":

"Да, това е добре да бъде ангажимент на държавата. Не съм убеден, че подобна организационна задача може да бъде осъществена само от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина човека. Става дума за дейност, която изисква ангажирането на няколко хиляди човека. ...

Трябва да се търси решение за взаимодействие на повече държавни институции и най-вече Министерството на електронното управление".

По думите на Цветозар Томов ЦИК упражнява пълен контрол, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване:

"Всички машини се намират в един склад и достъп до него се разрешава само от ЦИК. Всяка дейност, която екипите на "Сиела" ще извършват с машините за гласуване, се контролира пряко от ЦИК".

Томов обяви, че все още не е взето решение от Комисията за броя на избирателни секции в чужбина. Неговото очакване е те да са колкото са били на предишните избори:

"МВнР имат ангажимент за изпращането на машините за гласуване в чужбина. ... Броят на машините в секциите извън страната ще е над 500".

Цветозар Томов припомни, че ЦИК определя СИК извън страната по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, а едно място е за човек, посочен от МВнР:

"Секциите се създават със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. МВнР командирова хората, които изпраща там. ЦИК упражняваме методически контрол и контрол по законосъобразност върху изборите".

Над 400 машини се подготвят с демоверсия на софтуера за гласуване, за да бъдат използвани за организация на пробно гласуване, съобщи Томов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев