АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ПОИСКА СТЕНОГРАМА НА ДУМИТЕ НА БОРЕЛ ЗА "ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ"

Министърът на въпшншти работи на РФ Сергей Лавров
07.09.2022 / 09:07

Според руския външен министър Сергей Лавров Москва ще има "големи въпроси" за отношенията си с Европейския съюз, ако се окаже, че шефът на европейската дипломация наистина е нарекъл Руската федерация "фашистка" страна, съобщава ТАСС.

Русия поиска от канцеларията на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел стенограма на думите му, където може да е нарекъл Руската федерация "фашистка", но текстът все още не е предоставен. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с вицепремиера и външен министър на Тайланд Дон Праматвинай.

В понеделник, по време на реч на междупарламентарна конференция на Европейския парламент в Прага, Жозеп Борел, отговаряйки на въпроси на евродепутати, които поискаха от него „конкретни действия срещу Русия“, премина на родния си испански и, според официалния превод на английски, изрече фразата за липсата на „конкретен план за победа над фашистка Русия и нейния фашистки режим", уточнява ТАСС.

„Офисът на г-н Борел незабавно отрече тези съобщения, като каза, че той говори испански, има неточност в английския превод. Поискахме от офиса на г-н Борел препис на речта на испански, те не ни го дават,“ каза Лавров.

„Ако това, което беше съобщено във всички световни медии (че Борел нарече Русия „фашистка“ - бел. ТАСС), се потвърди, тогава ние, разбира се, ще имаме много големи въпроси за това как да продължим да се държим с тези хора“, каза Лавров.

Според него Москва би искала да знае и каква линия ще следва новият постоянен представител на ЕС в Русия на фона на тези изявления.

"Г-н Борел, както казах, все още е човекът, който назначава представители на ЕС в чужбина. Преди седмица у нас се появи нов ръководител на Делегацията на ЕС в Руската федерация, назначен от него. И ако г-н Борел приема толкова инстинктивно за даденост битката с, как да го кажем, „фашисткия режим“, тогава бих искал да знам какви указания и директиви е давал на своя представител в Москва, каква линия ще следва този представител“, подчерта Лавров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев